Animatiefilm 'Cafard' brengt vergeten oorlogsgeschiedenis in beeld

Campagnebeeld Câfard

Morgen gaat de Vlaamse animatiefilm 'Cafard' in première op het Filmfestival van Oostende. Deze prent van regisseur Jan Bultheel brengt een opmerkelijk stukje Belgische oorlogsgeschiedenis van WOI en verpakt het in een ingenieuze animatiefilm. Met Oostende als belangrijkste locatie.

Animatiefilm en een serieus onderwerp als de Eerste Wereldoorlog? Valt dat wel te verzoenen? 'Cafard' mikt vooreerst op een publiek van volwassen kijkers. In een recent interview met De Tijd legt Butlheel uit: “Ik volg al een tijdje de animatiewereld in Europa en ik merk dat er steeds meer interessante projecten gemaakt worden die niet voor kinderen bedoeld zijn. Met 'Waltz with Bashir' als bekendste voorbeeld.”

Inspiratie voor zijn film vond Bultheel in 'Reizigers door de grote oorlog' en 'King Albert's Heroes', twee boeken van resp. August Thiry en Dirk Van Cleemput. Die gaan over het ACM-korps, een stukje nagenoeg vergeten Belgische oorlogsgeschiedenis. De afkorting staat voor Autos-Canons-Mitrailleuses en verwijst naar een Belgische gevechtseenheid van gepantserde wagens. Omdat het oorlogstreffen in ons land binnen de kortste keren evolueerde naar een stilstaande loopgravenoorlog en de voertuigen geen enkel nut meer hadden, schonk koning Albert dit ‘elitekorps’ aan de Russische tsaar. Het begin van een onwaarschijnlijke odyssee voor 400 Belgische soldaten.

'Cafard' ent zich op dat historisch waargebeurde verhaal, en legt er een fictieve laag bovenop. Een Oostendse worstelkampioen (met de stem van Wim Willaert) laat zich inlijven bij de ACM omdat zijn dochter bij het begin van de oorlog verkracht is door Duitse militairen. De meeste anekdotes en karakters die in de film verteld worden, zijn gebaseerd op historische feiten en figuren, zoals de worstelaar Constant le Marin en de communistische politicus Julien Lahaut.

Bekijk de trailer van 'Cafard'.

Roel Daenen