3 tips voor communicatiewerkers

Kan je als communicatiewerker ooit zeggen: "Nu ben ik volleerd; nu weet ik het echt allemaal"? Uiteraard niet, want het vak evolueert voortdurend, en ook nog eens aan een rotvaart. En daarom serveren we je een klavertje drie van opleidingen en bijeenkomsten. Doe er je voordeel mee!
1/ In vijf stappen naar een communicatiebeleidsplan
Laat ons beginnen bij het begin. Want ‘communicatie’ overstijgt het puur operationele. Zeg maar: teksten schrijven, vormgeven, kanalen kiezen, beeldkeuzes maken. Dat soort dingen. Communicatie kan pas echt impact hebben als ze vertrekt vanuit een duidelijke visie, die naadloos aansluit (en deel uitmaakt) van de missie van je organisatie.
Om je te helpen hernemen we de (intussen zeer succesvolle) basisopleiding communicatie, een vijftrapsraket die je stap voor stap begeleidt om je eigen communicatiebeleidsplan op te stellen.
En omdat de beste reclame komt uit de mond van ervaringsdeskundigen: dit is wat drie collega’s die de opleiding volgden erover zeggen:
“De basisopleiding communicatie van FARO gaf mij de mogelijkheid om mijn skills als erfgoedprofessional te verruimen met bruikbare tips en tricks rond communicatie. De inzichten die de experten tijdens de opleiding met ons deelden, waren meteen inzetbaar om de communicatie over de werking en de collecties van onze organisatie te professionaliseren. Het communicatieplan dat hieruit voortvloeide, biedt nog steeds handvaten en slagkracht om in te zetten op een sterkere positionering en zichtbaarheid van het Universiteitsarchief.” - Sophie De Smet, archivaris Universiteitsarchief KU Leuven
“Deze opleiding was voor mij de perfecte introductie in de communicatiewereld. De reden waarom ik de cursus volgde, was de wens om communicatie structuur te geven in de werking van Erfgoedcel Brugge. En dat is gelukt: tijdens de cursus zijn voldoende tijdsintervallen ingepland om huiswerk te doen, zodat je op het einde van de rit niet enkel veel hebt bijgeleerd, maar ook een concreet resultaat hebt bereikt. Bij ons is dat een werkend communicatieplan, dat jaarlijks wordt geëvalueerd en dat communicatie tot een intrinsiek deel van onze werking heeft gemaakt.” - Livia Snauwaert, coördinator Erfgoedcel Brugge
“Dankzij deze cursus voel ik me – als leek op het vlak van communicatie – voldoende zeker om onze communicatie kwaliteitsvol uit te voeren en zelfs nieuwe richtingen uit te sturen. De lesgevers kennen hun vak echt goed en denken vanuit de praktijk. Je krijgt dus het bredere, meer theoretische plaatje mee én praktische tips waarmee je concreet verder kan. Voor mijn organisatie heeft de basisopleiding communicatie veel in beweging gezet. Intussen hebben we voor het eerst een communicatieplan en staan we aan het begin van een traject rond merkidentiteit en een nieuwe huisstijl. Eén tip. Maak zeker de opdracht. Het vraagt weliswaar tijd, maar je krijgt zeer waardevolle en concrete feedback die je plan echt sterker maakt.” - Sara Moens, expert collecties - stafmedewerker communicatie Vlaamse Erfgoedbibliotheken
Zeg nu zelf, met zo’n enthousiaste voorgangers wil je deze opleiding toch ook zelf volgen, niet? Het volledige programma, data enz. vind je op onze website.

2/ Leer de kneepjes van copywriting
Je schrijft nooit zomaar. Altijd voor een resultaat.
Wat is jóuw schrijfdoel? Je bezoekers boeien en raken? Fondsen werven? Vrijwilligers motiveren? Deelnemers lokken? Au fond maakt het weinig uit. Want het draait om de hersenen van je lezer. En die hebben geen knopje dat schakelt tussen het ene doel en het andere. Jouw artikels of mailings, je webpagina's of kaartjes met uitleg in het museum, je e-mails naar vrijwilligers … Ze worden allemaal beter als je weet hoe ‘lezen’ werkt. Want dan weet je ook hoe jij moet schrijven.
Dat is exact wat je leert – en oefent – tijdens deze workshop. Ontdek hoe je schrijft voor je doelgroep (niet voor jezelf of voor je baas).
Op 12 mei deelt de meermaals bekroonde copywriter Wouter De Schepper zijn geheimen. Zorg dat je erbij bent!
3/ Join the Podcast Club
Steeds meer mensen luisteren naar podcasts, zo blijkt uit de jongste editie van de Digimeter van imec – dé referentie over trends rond bezit en gebruik van media en technologie in Vlaanderen. Ook in onze sector is het medium bezig aan een steile opmars: steeds meer erfgoedorganisaties maken podcasts over hun werking, collecties, ambities en plannen. Of denken erover na om dat te doen.
Als dat plannen en/of maken ook voor jou geldt mag je zeker de bijeenkomsten van de Podcast Club niet aan jou laten voorbijgaan. In deze club:
- presenteert de maker van een erfgoedpodcast in alle openheid het opzet, de resultaten, de ervaringen en het verloop van een specifieke podcast.
- gaan we samen in gesprek over deze productie.
- worden er tips, tricks en inzichten over de voorbereiding, de eigenlijke productie, de distributie, sounddesign en bruitage, budgetten, samenwerkingen met de media enz. gedeeld.
- leer je collega’s kennen, en kan je desgewenst samen plannen smeden.
Het doel? Heel eenvoudig: je helpen om je eigen plannen en producties (nog) beter te maken. En om zo, uiteindelijk, een ruimer publiek te bereiken met je rijke en goedgemaakte content. 'Samen sterk' is ons motto.
Online, en gratis bovendien. De volgende drie momenten zijn:
- maandag 24 februari, over 'Vrouwen van Papier'
- dinsdag 11 maart, over 'Bij Toutatis!’, een aflevering van De ArcheoToog
- vrijdag 4 april, over ‘Haarzaken’ van ErfgoedLab Antwerpen
En wat zit er verder in de pijplijn?
- Een workshop storytelling, op 30 oktober, bij FARO
- De basiscursus podcasting, met podcastmaker Kenneth Berth
- Museumteksten schrijven
- En uiteraard ook het Groot Onderhoud, op 3 juni, in Brugge
Hou de FARO-website en onze nieuwsbrief zeker in de gaten.
Afbeeldingen: 'Jan maakt huiswerk aan een tafel', Anny Leusink, 1926. Publiek domein via Rijksstudio en 'Schrijfvoorbeeld met schrijvende hand', Antonius Smyters (vermeld op object), na ca. 1561 - voor 1625. Publiek domein via Rijksstudio