200 jaar Universiteit Gent: boek en programma

cover boek UGent

Op 9 oktober 1817 opende de universiteit, eerst als ‘Hooge School Gent’, in het Gentse Stadhuis. Dat gebeurde in de Hollandse Tijd, onder het bewind van de Nederlandse koning Willem I. Medicus Jean-Charles van Rotterdam wordt de eerste rector. Latijn is de taal waarin wordt onderwezen. Op 3 november 1817 gaan de colleges van start aan vier faculteiten (Letteren, Rechten, Geneeskunde en Wetenschappen). Zestien professoren geven les aan 190 studenten.

Dit jaar wordt de 200e verjaardag van de Universiteit Gent met een uitgebreid feestprogramma gevierd. En met een fraai boek, ‘200 jaar UGent in 200 objecten’.

Op de website van de uitgeverij lezen we daarover: “Universiteiten zijn net als mensen. Als ze maar oud genoeg worden, kun je hun levensgeschiedenis reconstrueren aan de hand van de objecten die ze ooit gebruikten, bedachten en nalieten. Uit die gedachte is 200 jaar UGent in 200 objecten geboren, een prachtig lees- en kijkboek waarmee de Universiteit Gent (1817-2017) je uitnodigt om haar tweehonderdste verjaardag mee te vieren.

Een versleten reiskoffer van een student, een maanatlas, een zakmicroscoop (met vlo), een medaille van de Vlaamse Nobelprijswinnaar Corneel Heymans, een foto van een gesneuvelde student, het truweel van UGent-stichter Willem I waarmee de eerste steen van de aula gemetseld werd: de tweehonderd geselecteerde objecten zijn divers. Duur en goedkoop. Oud en nieuw. Poëtisch en prozaïsch. Zeldzaam en banaal. Hilarisch en pijnlijk. In al hun verscheidenheid vertellen ze het verhaal van een universiteit die diepgeworteld is in de samenleving. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waarom de platenhoes van het laatste Gorki-album er zonder de UGent wellicht helemaal anders had uitgezien en hoe de Eco Car Energy 5 je met één liter dieselequivalent van Stockholm naar Barcelona brengt.”

Meer info over het programma en het boek vindt u op de website van UGent en Uitgeverij Hannibal.

Roel Daenen