20 jaar Studiecentrum voor Vlaamse Muziek

Cover partituur SvM

Op 12 februari is het exact twintig jaar geleden dat in Antwerpen het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek van start ging. “Met weinig middelen en veel overtuiging”, aldus het persbericht. Komt u ook naar het verjaardagsfeestje?

Sinds de start van het studiecentrum is er veel gerealiseerd: tal van partituren werden van de vergetelheid gered en geïnventariseerd. Meer dan 150 van die partituren werden gepubliceerd en internationaal gedistribueerd, er werd wetenschappelijk onderzoek verricht en aan publiekswerking gedaan. Veel van die partituren in kwestie werden ook opnieuw op de pupiter geplaatst, en uitgevoerd. Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek groeide zo uit tot het centrum voor muzikaal erfgoed in Vlaanderen en ondersteunt zo zowel de actuele muziekpraktijk als het (muziek)historisch onderzoek.

Studiecentrum Vlaamse muziek

En er valt heel wat te vertellen over het muzikaal erfgoed en de (historische) uitvoeringspraktijk. Lees er bijvoorbeeld het artikel 'Vêtir l’idée d’une forme sensible. Zefiro Torna, 20  jaar verklankt erfgoed' in faro op na. Begin vorig jaar zond Klara de reeks Vlaamse Reuzen uit, een reeks waarin de grondleggers van de oudemuziekpraktijk in Vlaanderen aan het woord kwamen. Vijf (bijna) 70-ers vertellen over hoe het allemaal begon, over de weg die ze hebben afgelegd en hoe muziek hun leven heeft bepaald.

Om die voorbije twintig jaar werking in de verf te zetten en naar de toekomst te blikken, organiseert het Studiecentrum op vrijdag 9 februari in het Kraakhuis van het Muziekcentrum De Bijloke Gent een gratis publieksevenement, met een studienamiddag (vanaf 14 uur), een avondconcert (vanaf 20 uur) en een feestelijke drink.

In de namiddag wordt een caleidoscopisch overzicht gegeven van wat er aan artistiek onderzoek aan de gang is, aan de hand van lezingen, presentaties en recitals. ’s Avonds serveren drie musici een fraaie selectie trombone- en pianomuziek.

U vindt het gedetailleerde programma op de website van het SVM. Als u zich wil inschrijven, moet u zich wel reppen.

Roel Daenen