Straatnamen in Vlaanderen: de kortste en de langste

Van de 88.903 straatnamen die op 1/1/2008 officieel bestonden in Vlaanderen en de 19 Brusselse gemeenten (gegevens AGIV), waren er 37 die slechts drie letters tellen. Hier vindt u de alfabetische lijst van deze kortste straatnamen in Vlaanderen, met toevoeging van de gemeente(n) waar de naam voorkomt. ‘Dam’ is de populairste van deze drieletternamen en komt momenteel 16 keer voor. 25 van deze kortste straatnamen komen slechts in één gemeente voor. Geel is de kampioen van de kortste straatnamen met 4 drieletternamen (Bel, Dul, Pad en Pas), gevolgd door Aarschot met drie (Mot, Rot en Vin). In Beersel, Boortmeerbeek, Brakel, Eeklo, Gent, Hamont-Achel, Meerhout, Ninove, Sint-Amands, Voeren en Waarschoot hebben ze telkens twee extreem korte straatnamen.

Vlaanderen telt daarnaast 146 straatnamen met één lettertje meer. Hier vindt u de lijst met deze vierletternamen. De met grote voorsprong populairste straatnaam van deze reeks is Dorp, die 50 keer voorkomt in Vlaanderen. Op de tweede plaats volgen met 9 attestaties: Berg, Dijk en Donk; terwijl Hoek en Meir elk 8 keer voorkomen. In de lijst van vierletternamen vallen ook een reeks dubbels op die enkel qua spellingsbeeld verschillen. Zo zijn er in feite 9 straten met de naam Laar, maar in Rijkevorsel en Geel spellen ze nog ouderwets ‘Laer’. Ook Aard en Aert, Bund en Bunt, Heie en Heye, Meir en Mere, Ring en Rink, Rode, Rooi, Root en Roth zijn allemaal voorbeelden van spellingvariatie.

Als we de verspreiding van korte straatnamen met drie en vier letters samen bekijken, dan blijkt Geel met 13 attestaties de gemeente te zijn met de grootste voorkeur voor korte straatnamen. Daarna volgen Hamont-Achel (11) en Aarschot (10) en vervolgens Lier en Rijkevorsel (9). Opvallend is dat de gemeenten met 3 of meer zeer korte straatnamen een vrij duidelijke regionale concentratie vertonen. Ze situeren zich in hoofdzaak in de Antwerpse Kempen (Rijkevorsel, Lille, Geel, Balen, Ravels, Hamont-Achel) en de aangrenzend noordrand van Vlaams-Brabant (regio Aarschot). Daarnaast is er een tweede concentratiegebied in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen (ten zuiden van de lijn Dendermonde – Oudenaarde. Het gebied tussen Lier en Asse vormt een brugje tussen deze regio’s met een voorkeur voor korte straatnamen.

Wie tuk is op een adres met aanzienlijke lengte, kan een verhuizing overwegen naar een van de volgende 15 straten in Vlaanderen:

* Burgemeester Charles Rotsart de Hertainglaan Maldegem
* Lodewijk Engelbertus van Arenbergplein Leuven
* Burgemeester Vandemeulebroeckestraat Kortrijk
* Volksvertegenwoordiger De Jaegerelaan Kortrijk
* Burgemeester Eduard Waghemansbrug Antwerpen
* Professor Roger Van Overstraetenplein Leuven
* Professor Dr. Reimond Speleersdreef Waasmunster
* William Degouve de Nuncquesstraat Schaarbeek
* Lucienne Herman-Michielsensstraat Gent & Zwijndrecht
* Octaaf de Kerchove d’Exaerdestraat Halle
* Pieter Bruegel de Oudesquare Brussel
* Baron August de Becker-Remyplein Leuven
* Baron Guillaume Van Hammestraat Ukkel
* Barones Ludwina de Borrekenslaan Aartselaar

Oproep: Woont u in of kent u een straat met een opvallende, een bijzondere, een bizarre, een hilarische of een ergernisverwekkende naam? Heeft u voorstellen om een bestaande straatnaam te vervangen door en beter passende? Kent u een ongeloofelijk verhaal over de manier waarop een straat aan haar naam gekomen is? Al uw reacties op het thema straatnaamgeving zijn van harte welkom: rob.belemans@faronet.be

Rob Belemans