Regionale identiteitsconstructies via www

MosaanIn het kader van de zomerkunsthappening FantasMa 08 te Aldeneik heeft een Maaslander zich als niet-voorziene deelnemer gemeld. Via een website met de naam Maaslanders vraagt hij/zij aandacht voor het feit dat de begrippen 'Maasland' en 'Maaslander' doorgaans veel enger gebruikt worden dan mogelijk is. Velen hebben blijkbaar de neiging om enkel naar een vertrouwd stukje Maas te kijken en dat te veralgemenen tot "de Maas" of "het Maasland". De website zet die enge benadering via een ludieke, wedstrijdachtige aanpak op z’n kop en levert daarbij meteen ook een voorbeeld van alternatieve regionale identiteitsconstructie.

Wie de Maas over haar volle lengte durft in ogenschouw nemen, komt tot de bevinding dat er talrijke bekende Maaslanders zijn, die in het Limburgse deel van de Maasoevers niet als zodanig gepercipieerd worden. Om dat onder de aandacht te brengen, hangt ‘Maaslander’ dezer dagen op diverse locaties tussen Lanaken en Kinrooi vellen handgeschept papier op met daarop Maaslandse namen. Op de website staan foto's van de locaties en van de vellen. Op elk vel is één naam bijzonder en die moet in een soort raadselspel gelinkt worden aan een cryptische zin op de site. Belangstellenden worden opgeroepen om mee te zoeken naar de oplossingen en om via het gastenboek bijdragen te leveren over het Maasland in de ruimste zin. De initiatiefne(e)m(st)er hoopt dat op die manier een gemeenschap van Maaslandse internauten de grenzenloze communicatiemiddelen van het internet willen gebruiken om samen een stukje Maaslandse identiteit te construeren. Daarom roept hij/zij mensen van over de hele wereld die zich Maaslander voelen op om via een berichtje in het gastenboek van de website deel te nemen aan dit experiment en zo de term Maasland te verruimen.

Aan iedereen die dus familieleden, vrienden, collega's, ... kent die zichzelf als Maaslander beschouwen, maar niet (meer) langs de Maas wonen, wordt gevraagd om hen attent te maken op deze website, met de vraag via het gastenboek te laten weten waar ter wereld ze zich bevinden en hoe het is om van daaruit Maaslander te zijn (Wat mis je? Welke herinnering is je het dierbaarst? Heb je ginds een foto van de Maas? Hoe lang geleden ben je nog terug in het Maasland geweest? Voelen je kinderen zich ook Maaslanders? ...)

Rob Belemans
Maasland
regionale identiteit
kunst en erfgoed