Muntpunt zoekt 100 Brusselse vertellers in 100 verschillende moedertalen

'De toren van Babel' door Pieter Breughel

Op zondag 24 maart pakt Muntpunt, de in volle vernieuwing verkerende bibliotheek en het informatiecentrum van Brussel, uit met een bijzonder project. Toen aan regisseur Kris Kaerts werd gevraagd om in het kader van I BOOK YOU een actie te cureren om 100 uitverkoren boeken bij een breed publiek onder de aandacht te brengen, bedacht hij een bijzondere uitdaging. Hij wil namelijk 100 vrijwilligers uit die boeken laten voorlezen in 100 verschillende moedertalen. Taalvariatie is niet voor niets een van de sterkste culturele troeven van elke wereldstad!

Kaerts haalde de inspiratie voor zijn idee uit de eigenheid van Brussel zelf. Hij zegt daarover: “Mijn reactie toen ik de lijst van uitverkoren boeken in handen kreeg? British Conservative! Ik vind de selectie te weinig mondiaal. Mijn voorstel: tegenover deze lijst monocultuur, het Babelse Brussel neerzetten. Lang leve het menselijk kapitaal van deze stad in tijden van bankcrisissen en co! Brussel heeft een torenhoog Babylon gehalte. Een vijftal jaar geleden leverde een onderzoek in mijn eigen straat op dat achter 350 postbussen niet minder dan 76 nationaliteiten schuilgingen. Welke taal ter wereld zou er in Brussel anno 2013 niet gesproken worden?”

Om daarachter te komen, zoekt Kaerts nu samen met Muntpunt naar vrijwilligers die bereid zijn om op 24 maart uit een van de geselcteerde wereldliteratuurboeken te komen voorlezen in hun eigen moedertaal. Charles Dickens in het Swahili, Charlotte Brontë in het Hindi of Gabriel Garcia Márquez in het Kalaallisut van de Groenlandse Inuit? Als het kan vertaald worden en voorgelezen door een inwoner van Brussel, dan graag!

De voorleessessies worden ook publieksvriendelijk omkaderd met o.a. een subliem allround-zigeunerorkest onder leiding van Nicolas Hauzeur, met fragmenten uit verfilmingen van de uitverkoren boeken, met een kiosk vol versnaperingen en met af en toe ook een ‘klapke’ van de gastcurator met een gast(e).

Wie zin heeft om om mee te werken aan dit unieke evenement door een literatuurfragment voor te lezen in of te vertalen naar zijn of haar moedertaal, kan een e-mail sturen naar annie.debrabanter@muntpunt.be. Enthousiastelingen die alleen maar Nederlands spreken kunnen ook meehelpen bij de praktische organisatie.

Rob Belemans