Prisma veld- en toekomstanalyse cultureel erfgoed: statusverslag 2009

Prisma veld- en toekomstanalyse cultureel erfgoed

FARO realiseert in samenwerking met het cultureel-erfgoedveld en met de steun van de Vlaamse overheid in de periode juni 2009 - juni 2011 een uitgebreide veld- en toekomstanalyse van het cultureel-erfgoedveld in Vlaanderen. Dit onderzoekstraject noemen we 'Prisma'. De centrale vraagstelling is: waar willen we staan met het cultureel-erfgoedveld in 2020? 

In 2009 werd het traject Prisma opgestart en allerlei onderzoekslijnen in de steigers gezet. In bijgevoegd 'statusverslag' leest u er alles over.

Na de kick-off in september nam vooral de toekomstanalyse een vliegende start. Voor de andere onderzoeken is veel voorbereidend werk verricht in 2009. In het verslag blikken we vooruit naar 2010.

Ondertussen zijn er drie actieve werkgroepen die het onderzoek mee adviseren:

  • de werkgroep 'participatie' geeft feedback en adviseert over de surveys (bevolkingsonderzoek, leden- en vrijwilligersonderzoek);
  • de werkgroep 'cijferboek' geeft feedback en adviseert over de opmaak van de indicatoren voor het cijferboek cultureel erfgoed;
  • de werkgroep 'collecties' werkt aan modellen en methoden van collectiebeschrijving: focus van dit overleg is de huidige praktijk van het inventariseren van collecties op deelcollectieniveau of/en overkoepelend collectieniveau. Het is noodzakelijk om tot meer overleg en afstemming te komen.
prisma