Erfgoeddag 2012 verenigt op zondag 22 april recordaantal deelnemers met ‘Helden’
Op zondag 22 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 12e editie van Erfgoeddag plaats. Het is nu al een recordeditie: meer dan 500 organisaties – waaronder musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, brandweerkorpsen en tal van andere deelnemers – presenteren een veelkleurige waaier van meer dan 800 activiteiten.
Onze geschiedenis bulkt van de helden (en, toegegeven, in mindere mate heldinnen). Het zijn ‘grote mannen’, ‘voorbeeldige vrouwen’ en inspirerende groepen mensen die eigenhandig de loop van de geschiedenis hebben veranderd, rampen hebben voorkomen, of overwinningen en ontzagwekkende realisaties op hun conto hebben geschreven. Dat is de klassieke, gangbare invulling van het heldendom, waarin moed, doorzettingsvermogen en ‘de goede zaak’ schijnbaar belangeloos voorop staan.
Maar helden hebben vele functies en gezichten. Wat zeggen helden over ons en onze maatschappij, vroeger en nu? Wat betekende (en betekent) het om iemand op een voetstuk te zetten? Deze heroïsche editie van Erfgoeddag houdt ons een spiegel voor en onderzoekt hoe en wanneer helden werden (en worden) opgevoerd. Door wie en waarom werd (en wordt) er aanspraak gemaakt op het heldendom? Welke soorten helden bestaan er? En hoe zit het met de houdbaarheidsdatum van al die helden?
Erfgoeddag is de jaarlijkse hoogdag voor iedereen die met cultureel erfgoed begaan is. Elk jaar worden duizenden bezoekers gemobiliseerd en nemen deel aan een of meerdere van de Erfgoeddagactiviteiten. In 2011 klokte de teller af op 240.000 bezoekers. Het evenement is in essentie een sensibliseringsactie over cultureel erfgoed en de zorg die dat erfgoed vereist. Werken rond erfgoed gaat over omgaan met heden en verleden, over engagement, zorg, aandacht, reflectie en communicatie. Een thema als ‘Helden’ is uitstekend geschikt om ons cultureel erfgoed te tonen, te delen en in vraag te stellen.
Erfgoeddag is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in samenwerking met de erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen en Brussel en geniet de volle steun van de Vlaamse overheid.
Praktische info
Erfgoeddag vindt plaats op zondag 22 april 2012, van 10 tot 18 uur. Zo’n 550 organisaties spitten met meer dan 800 activiteiten het boeiende verleden op. Vanaf 22 maart is het programma raadpleegbaar op www.erfgoeddag.be. Voor een gratis exemplaar van de nationale programmabrochure kan het publiek terecht bij alle deelnemende erfgoedorganisaties, de Lijnwinkels, de openbare bibliotheken en de grotere toerismekantoren. Via het telefoonnummer 1700 kan eveneens een brochure worden besteld. Alle activiteiten op Erfgoeddag zijn gratis.
Vervoersmaatschappij De Lijn doet ook haar duit in het zakje: voor 2,50 euro is een Erfgoeddagpas te koop bij de chauffeur waarmee je op 22 april een hele dag lang onbeperkt met tram en bus kan reizen. De NMBS tenslotte biedt haar weekendbiljet aan, waarmee reizigers voordelig de trein kunnen nemen.