De Week van de Smaak 2009 brengt duizend en één smaken

Campagnebeeld Week van de Smaak 2009De vierde editie van de Week van de Smaak vindt dit jaar plaats van 12 tot 22 november 2009. Tien dagen lang presenteert dit culturele evenement meer dan duizend activiteiten in Vlaanderen en Brussel en nodigt het iedereen uit te genieten van smaak- en eetcultuur. Turkije is het gastland, Leuven de Stad van de Smaak en chef-kok Felix Alen is Peter van de Week van de Smaak 2009. Het volledige programma kan u bekijken op de website.

Gastland Turkije
Heel wat organisatoren lieten zich inspireren door de Turkse eetcultuur. Het culinaire erfgoed uit het Ottomaanse Rijk, de tradities en eetgewoonten van de Turkse gemeenschap in Vlaanderen en in thuisland Turkije, onbekende regionale specialiteiten maar ook klassiekers als kebap en Turks fruit: de vele thema’s weerspiegelen de culinaire verscheidenheid en de rijke geschiedenis van een fascinerend gastland. Een greep uit het aanbod met een korte toelichting bij de verschillende thema’s vindt u alvast in het persdossier.

Leuven, Stad van de Smaak 2009
Meer dan 70 Leuvense organisaties en horecazaken bundelen hun krachten en presenteren onder de algemene noemer ‘Passie voor Smaken’ een aanbod om duimen en vingers bij af te likken. Iedereen is uitgenodigd in de Stad van de Smaak voor een culinaire ontdekkingsreis langs drie thema's: 'De passie van de Meester', 'Proeven met verstand' en 'Aan tafel'. 

Wat brengt de Week van de Smaak nog?
Eetcultuur kent zoveel invullingen, zo blijkt uit het programma van de Week van de Smaak. Daarom kan u tussen 12 en 22 november 2009 kennismaken met thema's als 'gezonde voeding en eten in de natuur', 'smaken door de eeuwen heen' en 'kunstige smaak' (rond film, literatuur en theater). Voor wie tussen al dat lekkers het noorden dreigt kwijt te geraken, schotelt het Kwaliteitscomité van de Week van de Smaak u per provincie een reeks smaakmakers voor: acties die omwille van hun originaliteit, samenwerking of inhoudelijke sterkte een pluim verdienen.

De gangmakers: Felix Alen en de Turkse gastchefs
Felix Alen, peter Week van de Smaak 2009 (c) Felix AlenPeter van de Week van de Smaak is dit jaar Felix Alen, chef-kok van het Hof te Rhode te Diest. De Week van de Smaak wordt voor Felix Alen een drukbezette periode, op verschillende plaatsen in het land kan u hem aan het werk zien. In het kader van Gastland Turkije, maken ook een twintigtal Turkse chefs hun opwachting. Elk van hen staat voor een bepaald aspect van het Turkse culinaire heden en verleden. Een volledig overzicht en het programma van de Turkse culinaire gangmakers vindt u online.

En dan zijn er nog...
... de speciale acties als 'Soep op school', 'De burgemeester kookt' en de uitreiking van de 'Diversiteitsprijs 2009'. EETiKET ten slotte laat kinderen genieten van alles wat met tafelen te maken heeft: buitenshuis eten, etiquette, de geschiedenis van eten en drinken, de keuken van onze grootouders, verse producten en duurzaamheid, maar ook nieuwe smaken en andere eetculturen. Thuis, op school en in het restaurant: de drie pijlers van EETiKET zetten zich voor het tweede jaar op rij, samen in. Dit jaar sluiten ook musea aan om kinderen te leren en laten genieten van alle aspecten van smaak. Meer informatie over deze acties vindt u online op de websites van de Week van de Smaak en EETiKET.

Meer en meer organisatoren grijpen de Week van de Smaak aan om het culinaire erfgoed in hun gemeente, stad of streek te vereeuwigen met een origineel kookboek. Een volledig overzicht vindt u in bijlage.

De gratis programmabrochure – elke provincie heeft haar eigen editie - kan u afhalen in alle bibliotheken, in de winkels van Fnac, Carrefour en Spar Retail en bij de organisatoren. De Week van de Smaak krijgt de steun van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege en wordt gecoördineerd door FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw. 

Bijlage: Persdossier Week van de Smaak 2009 (pdf, 557,68 kb)

pers
eetcultuur
smaakcultuur
week van de smaak
Turkije
Evenement