Word (een betere) museoloog!

Guggenheim Museum New York. Foto: Ichigo121212 via Pixabay

Misschien zou u het niet zeggen, maar het zijn razend interessante tijden voor iedereen die met musea bezig is of in een museum werkt. Want een museum definiëren? Dat ligt minder voor de hand dan het misschien wel lijkt.

Dat blijkt uit de recente discussies die in de kringen van de International Council of Museums (ICOM) werden gevoerd over het nieuwe voorstel van een museumdefinitie. Grofweg zou u kunnen stellen dat een museum enerzijds enkele heel concrete activiteiten heeft zoals een collectie opbouwen, conserveren, wetenschappelijk onderzoeken en publiek maken. Anderzijds heeft een museum ook een opdracht in en voor de samenleving. Een opdracht die de collectie overstijgt.

In de wetenschappelijke discipline die we ‘museologie’ noemen gaat het in hoofdzaak over deze rollen en betekenissen. Hoe wilt u als museum een verschil maken? Wilt u een vrijhaven zijn voor kritisch debat en dialoog, of een ruimte voor experiment, waar kan gebrainstormd worden over de betekenis van ‘burgerschap’, ‘het verleden’, en zelfs ‘identiteit’? Of zou het eerder een plek van stilte en contemplatie kunnen zijn waar alles draait om esthetiek? Of waar u opnieuw heel bewust leert ‘kijken’ naar voorwerpen en beelden, wat in een hedendaagse, razendsnelle en flitsende beeldcultuur dreigt verloren te gaan?

Viertrapsraket

In de cursus Welkom in de wondere wereld van de museologie gaan we in vier sessies op zoek naar antwoorden op deze vragen.

  • U verneemt meer over de betekenissen van musea;
  • wordt aan het denken gezet;
  • discussieert over de macht en onmacht van musea in de samenleving;
  • krijgt een inkijk in de actuele museologische vraagstukken;
  • en krijgt tips over museologische literatuur die u op de rails zet om uw eigen visievorming (verder) te ontwikkelen.

Bent u geïnteresseerd? Wees er snel bij, want er zijn nog slechts enkele plaatsen vrij. Meer informatie en registratie: klik hier

Meer lezen?

Olga Van Oost, Een pleidooi voor de museologie.

Foto: Guggenheim Museum New York. Ichigo121212 via Pixabay

Olga Van Oost