Uw toren is niet af! Het participatieve (stads-)museum

Participatieve tentoonstelling Uw toren is niet af in Mechelen

Hoe kan een stadsmuseum eigentijds zijn en écht een deel van de stad en de mensen worden? Dit is een vraag die (stads-)musea vandaag de dag meer dan ooit bezighoudt. Vandaar dat FARO samen met E-land van de Erfgoedcel Mechelen in 2015 start met het intervisietraject ‘Stadsmusea en hedendaagse stedelijkheid’.

Wat betekent het om een stadsmuseum te zijn? Hoe moeten we omgaan met een stedelijk weefsel dat beweegt en uitermate divers en verscheiden is? Is het mogelijk om zowel een hoog (toeristisch) publieksbereik te hebben als een diepgaande, lokale werking?

Op donderdag 18 december 2014 trappen we af in Mechelen. Met de experimentele, participatieve tentoonstelling ‘Uw toren is niet af’ nemen de Erfgoedcel Mechelen, de stedelijke musea en de stad Mechelen immers de proef op de som. Vervolgens leggen sprekers van het Rotterdam Museum en het Amsterdam Museum uit hoe zij omgaan met hedendaagse stedelijkheid. Afsluiten doen we met een bezoek aan de tentoonstelling.

Tijdens deze studienamiddag lichten we het opzet van het intervisietraject 'Stadsmusea en hedendaagse stedelijkheid' verder toe. Werkt u in een stadsmuseum dat in ontwikkeling is of aan herbronning toe is? Kom dan zeker naar Mechelen op 18 december, proef van de praktijkvoorbeelden die worden voorgesteld en meld u die dag aan voor het intervisietraject van 2015!

Registreren voor de studiedag kan door hier te klikken.

Olga Van Oost