Musea op eigen koers?

Een schip vaart alleen op zee

Erfgoed en kunst: ze hebben lucht en ruimte nodig om te bloeien en groeien. Hoe vaak horen we niet dat musea de ‘vrijplaatsen’ in een maatschappij moeten zijn, de plekken waar vrijheid om te denken, te ontmoeten en te creëren, moeten heersen? Een zekere autonomie dus, los van de andere domeinen in de samenleving. Maar hoe ‘vrij’ en ‘autonoom’ zijn musea als het erop aan komt?

In het buitenland zien we alleszins dat musea als organisaties steeds ‘zelfstandiger’ worden. Ze komen op afstand te staan van de subsidiërende overheid en proberen die ‘autonomie’ dus in de praktijk te brengen. De vraag is evenwel of ze daar echt in slagen? Is ‘verzelfstandiging’ de trend die we moeten volgen of is er toch een keerzijde waar we beter voor uitkijken? En, wat betekent ‘verzelfstandiging’ eigenlijk? In het juni-nummer van faro | tijdschrift over cultureel erfgoed bundelen we artikels over dit thema en proberen we enkele antwoorden op dit vraagstuk te geven.

Maar vooraleer dit verschijnt, wijdt ook de opleiding Cultuurmanagement van de Universiteit Antwerpen het jaarlijkse colloquium aan dit onderwerp, onder de noemer Cultuur op eigen koers. Op maandag 14 mei 2018 kan u er heel de dag terecht om samen met experts en cultuurprofessionals na te denken en te discussiëren over verzelfstandiging van musea en andere culturele organisaties. Klik hier voor het programma. Tijdens het colloquium wordt ook de Scriptieprijs voor Cultuurmanagement uitgereikt.

Olga Van Oost