FARO lanceert traject 'Duurzaam (ver)bouwen voor musea'

In Vlaanderen worden de laatste jaren druk musea gebouwd of ingrijpend aangepast. De voorbeelden zijn legio, denk maar aan het Red Star Line Museum, het KMSKA en het MAS in Antwerpen, het Mechelse Hof van Busleyden en de Dossinkazerne, Museum M Leuven, Gallo-Romeins Museum in Tongeren, NAVIGO-Nationaal Visserijmusem in Koksijde, en momenteel het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren. Maar welke processen – van behoefte-analyses, over overleg, formulering van het Programma van Eisen, besluitvorming en opvolging – komen bij (ver)nieuwbouw kijken? Wie doet wat en heeft welke verantwoordelijkheden in de (vaak lange) aanloop naar de feestelijke opening?

FARO brengt in dit nieuwe traject de drie betrokken partijen samen –  de bouwheer, de gebruiker (directeur, conservator en staf) én de architect – om een antwoord op deze vragen te geven. We doen dit samen met u, en een aantal partners: Red Star Line Museum Antwerpen, Vlaams Architectuurinstituut, Vakgroep Architectuur en Stedenbouw Universiteit Gent en het Team Vlaamse Bouwmeester.

In de loop van de komende maanden organiseren we internationale museumbezoeken, ontmoetings-, discussie- en studiemomenten die inzicht geven in de problematiek. Na de startdag die plaatsvond op maandagnamiddag 16 december 2013 in het Red Star Line Museum te Antwerpen, wordt de tweede activiteit gepland, meer bepaald werkbezoeken aan Louvre Lens, La Piscine in Roubaix en LAM in Villeneuve-d’Ascq. Daar zijn we te gast op 20 en 21 februari 2014. Dit zijn drie Noord-Franse musea die recent ver- of gebouwd zijn. We gaan er, samen met de museumverantwoordelijken kijken, leren en discussiëren over duurzame museumarchitectuur. Opnieuw ligt de nadruk op het proces dat een bouw of renovatie voorafgaat, en dan m.n. op de relaties tussen de verschillende betrokken actoren.

Olga Van Oost