En de Europese Museumprijs 2012 gaat naar ...

European Museum Award 2012

De Raad van Europa reikt jaarlijks een museumprijs uit. Dit jaar valt de eer te beurt aan het Rautenstrauch-Joest Museum - Kulturen der Welt, in Keulen om hem in ontvangst te nemen. Dit museum kreeg een nieuw gebouw maar maakte ook meteen van de gelegenheid gebruik om het museale concept volledig te herdenken. Musea voor wereldculturen hadden (en hebben soms nog!) de neiging om in hun presentaties vanuit een 'westers' gezichtspunt naar 'andere' culturen te kijken.  

Dergelijk perspectief is bij het begin van de 21ste eeuw volledig achterhaald en het Rautenstrauch-Joest Museum heeft dit begrepen. Het museum neemt expliciet afstand van een dergelijke klassieke benadering en zet mee de lijnen uit van een etnologisch geïnspireerd museaal paradigma. In plaats van 'andere culturen' te beschrijven vanuit een westers perspectief, is het de bedoeling van het Rautenstrauch-Joest Museum om te onderzoeken hoe culturen tot stand komen, elkaar beïnvloeden en hoe vooroordelen van de één ten opzichte van de ander ontstaan. Het museum wordt ook gehonoreerd omdat het een actieve en inclusieve rol wil opnemen in de hedendaagse samenleving, o.a. door gebruik te maken van de nieuwe technologieën en media. 

Tijdens de vergadering van het Europese Museum Forum te Penafiel in Portugal, van 16 tot 19 mei 2012, wordt de prijs uitgereikt. In 2011 won het Gallo-Romeins Museum te Tongeren de prijs nog.

In 2011 bezocht FARO-directeur Marc Jacobs het Rautenstrauch-Joest Museum. Zijn bevindingen kan u nalezen in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Olga Van Oost
museumprijs
Opening / lancering