Duurzaam verbouwen: werkbezoek aan Texture en discussie over PPS
Zit u midden in een verbouwing of gaat uw erfgoedorganisatie binnenkort van start met een gelijkaardig traject? Wat zijn mogelijke hindernissen en hoe kan u zich hier best tegen wapenen? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van PPS voor dergelijke projecten? Op maandag 12 januari organiseren we een studiedag in het nieuwe Texture in Kortrijk waarop we deze problematiek behandelen. Deze studiedag kadert in het traject Duurzaam (ver-)bouwen voor musea dat een jaar geleden van start ging in het Red Star Line Museum.
Volgende vragen vormen rode draden in dit traject:
- Welke processen – van behoefteanalyses tot overleg, formulering van het Programma van Eisen, besluitvorming en opvolging – komen bij (ver)nieuwbouw kijken?
- Wie doet wat en heeft welke verantwoordelijkheden in de (vaak lange) aanloop naar de feestelijke opening?
Op maandag 12 januari leggen we ze voor aan Lies Buyse van Texture (het vroegere Vlasmuseum), de stedelijke overheid, de stadsarchitect en NoArchitecten. Aansluitend volgt een uitgebreid werkbezoek. In de namiddag zal Franklin van der Pols het bouwproces van het nieuwe Nationaal Militair Museum in Nederland toelichten, dat op 13 december a.s. de deuren opent. Dit museum vindt haar onderkomen op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. Dit nieuwe museumgebouw is een interessante case omdat het gerealiseerd werd binnen het kader van een PPS-constructie. Na zijn presentatie gaan we tijdens een panelgesprek dieper in op de mogelijkheden van PPS bij de bouw of verbouwing van een museum en/of depot. Aan het panelgesprek nemen deel: prof. dr. Annick Schramme (UA), Philip Bogaert (Fonds voor Culturele Infrastructuur) en Kit Van Gestel (Kenniscentrum PPS).
U bent van harte uitgenodigd. Inschrijven kan door hier te klikken.
02 december 2014