Van wol tot visserstrui

Visserstruien maken bij De Korre op Erfgoeddag. Foto: De Korre vzw

Vissersfolkloregroep De Korre wil wolspinnen en breien weer tot leven brengen. Neem tijdens Erfgoeddag op 28 april 2019 plaats achter het spinnewiel en spin de wol tot draad. De Korre maakt er authentieke visserstruien mee. Hun benadering op dit unieke vak bekronen we graag tot een van de steractiviteiten van Erfgoeddag. Ontdekt u mee hun verhaal?

Nieuw leven voor de visserstruien

Via workshops wil De Korre de oude en bijna volledig verloren gegane traditie van het maken van eigen vissertruien terug nieuw leven inblazen. Tijdens Erfgoeddag ontdekt u in Blankenberge stap voor stap hoe de vacht met een kaardmolen wordt geprepareerd tot een kaardmat, klaar om te spinnen. Met spinnewielen wordt de wol dan tot draad gesponnen en getwijnd om mee te breien. Speciaal voor u ontwerpen ze met deze wol bovendien zelf een visserstrui!

De Korre vzw is een vissersfolkloregroep uit Blankenberge die demonstraties van oude vissersambachten brengt langs de Belgische kust. Zo demonstreren ze het pellen van garnalen, malen en herstellen van visnetten en het leggen van vissersknopen. Nieuw dit jaar is dat ze vanaf april ook demonstreren hoe een visserstrui gemaakt wordt. De groep ziet hierin een unieke kans om aan het grote publiek te laten zien hoe zo'n trui vervaardigd wordt.

Teamwerk bij De Korre

Erfgoeddag is voor vissersfolkloregroep De Korre een ijkpunt in het werkingsjaar omdat ze via deze weg hun projecten en vereniging in de kijker kunnen zetten. Zo voorkomen ze dat de oude visserstradities en ambachten verloren gaan.

Aan de basis van hun activiteit dit jaar liggen een reeks spinlessen die gevolgd werden bij een wolboerderij. Dit maakte de leden helemaal warm voor het project. Ook de samenwerking met erfgoedcel Kusterfgoed mag even in de kijker gezet worden. Daar kon de groep steeds terecht voor ondersteuning en vragen. Bij het organiseren van zo’n activiteit komt natuurlijk veel kijken. Het hele team vindt het fijn om de opgedane kennis nadien hands-on te kunnen doorgeven via de workshops.

Daarom mag u deze activiteit niet missen

  • De Korre brengt een uniek concept waar ze van wol vertrekken om tot een visserstrui te komen.
  • U kunt die dag zelf een spinnewiel uitproberen en spinnen van wol tot draad.
  • De Korre blaast een uitgestorven ambacht terug nieuw leven in door het ambacht stap voor stap uit te beelden.
  • U ontmoet een team bijzonder geëngageerde vrijwilligers die u alles kunnen vertellen over het vissersambacht.

28 april vormt voor De Korre de apotheose van een lang traject waar ze al een hele tijd naar uitkijken. Erfgoeddag is voor hen een ideaal initiatief om het oude ambacht aan een groot publiek te laten zien. Tegen dan zal een volledig afgewerkte visserstrui te bezichtigen zijn.

Zin in?

De Korre verwelkomt u op Erfgoeddag graag tussen 10 en 18 uur. Reserveren hoeft niet.

Combineer uw bezoek aan 'Van wol tot visserstrui' met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart voor alle activiteiten in het werkingsgebied van erfgoedcel Kusterfgoed.

Foto: De Korre vzw

Michelle Van Meerhaeghe