Vakmanschap in de erfgoedsector

Nils Van Aken, Florence Vandeputte en Matthijs Degraeve in het MOT (c) FARO

In de cultureel-erfgoedsector zijn heel wat vakmensen aan de slag. Om die rijkdom aan vakkennis en gedrevenheid in beeld te brengen, stuurde Erfgoeddag de voorbije maand vijftien jongeren op pad voor een videoreeks over beroepen in de erfgoedsector. Tijdens een bootcamp in februari ontdekten de jongeren een brede waaier aan erfgoedberoepen en leerden ze hoe ze die in beeld konden brengen. Daarna trokken ze, gewapend met tonnen goede ideeën en enthousiasme, het erfgoedveld in. 

Het resultaat van dat proces stellen ze vanaf vandaag aan u voor in deze blogreeks. Florence Vandeputte en Matthijs Degraeve bijten de spits af met een bezoek aan het MOT.

Nils Van Aken, technisch medewerker in het MOT

In het Museum voor Oudere Technieken, het MOT, in Grimbergen hebben we een afspraak met technisch medewerker Nils Van Aken. Het museum focust zich op technieken met een natuurlijke aandrijving, dat wil zeggen aangedreven door spierkracht (van mens en dier), waterkracht en windkracht. Naast de vaste en tijdelijke tentoonstellingen organiseert het MOT workshops om de oudere technieken levend te houden. Samen met zijn collega zorgt Nils voor het onderhoud van de gebouwen en het domein, de conservatie van de collectie en de opbouw van tentoonstellingen.

Ervaringen tijdens het filmen

Tijdens het filmen was het vaak moeilijk om een goede plek te vinden met de juiste belichting, een geschikte achtergrond en zonder storende omgevingsgeluiden. Nils maakte het ons gelukkig gemakkelijk door zelf ideeën voor te stellen, ons overal mee naartoe te nemen en steeds bereid te zijn om ons shots opnieuw en opnieuw te laten filmen. Dankzij de tips van Tom Rumes (docent Thomas More Mechelen) in de smartphonevideoworkshop zijn we erin geslaagd om zijn job goed in beeld te brengen. Het vele montagewerk achteraf was de moeite waard. Het bootcamp is een aanrader voor alle studenten en pas afgestudeerden die aan de slag willen in de cultureel-erfgoedsector. We leerden de sector goed kennen en zijn blij met het resultaat. Vandaag zijn sociale media immers alomtegenwoordig. Zelf een video leren maken zal in onze latere job zeker nog van pas komen.

De jongeren

Florence Vandeputte is kunstwetenschapper en momenteel op zoek naar een job. Haar droomjob is er een in een kunstmuseum. Het liefst zou zij net zoals Nils echt bezig zijn met de collectie, bijvoorbeeld als conservator.

Matthijs Degraeve is doctoraatsstudent geschiedenis. Hij zou graag aan de slag gaan als onderzoeker of wetenschappelijk medewerker in een museum of expertisecentrum.

En verder

In aanloop naar Erfgoeddag 2019 zetten we wekelijks een nieuw portret in de kijker. Hou de Erfgoeddag-blog of socialemediakanalen in de gaten om als eerste de nieuwe portretten te bekijken. De volledige videoreeks kan u hier alvast ontdekken.

Jonge mensen aan de start van een carrière moeten we goed ondersteunen, erfgoedwerkers met veel ervaring verdienen onze waardering. Al deze mensen hebben een goede biotoop nodig om uit te kunnen groeien tot echte 'cracks'. Dat stelde Jacqueline van Leeuwen al in 2015 met het traject 'Tijd voor vakmensen'. U kan de publicatie hier gratis downloaden.

Zin om zelf aan de slag te gaan met smartphonevideo? Dan zijn de workshops door Tom Rumes, docent Storytelling en Regie aan de Thomas More hogeschool vast iets voor u. U vindt er hier enkele.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april dus met stip in uw agenda!

Foto: Nils Van Aken, Florence Vandeputte en Matthijs Degraeve in het MOT (c) FARO
Bron tekst: Florence Vandeputte en Matthijs Degraeve 

Michelle Van Meerhaeghe