Visual Thinking Strategies in het FOMU

Farhiya Abdillahi Ahmed door Laura Wouters en Eulaly Vanroelen

In de cultureel-erfgoedsector zijn heel wat vakmensen aan de slag. Om die rijkdom aan vakkennis en gedrevenheid in beeld te brengen, stuurde Erfgoeddag de voorbije maand vijftien jongeren op pad voor een videoreeks over beroepen in de erfgoedsector. Tijdens een bootcamp in februari ontdekten de jongeren een brede waaier aan erfgoedberoepen en leerden ze hoe ze die in beeld konden brengen. Daarna trokken ze, gewapend met tonnen goede ideeën en enthousiasme, het erfgoedveld in. 

Het resultaat van dat proces stellen zij aan u voor in deze blogreeks. Vandaag presenteren Laura Wouters en Eulaly Vanroelen u hun ervaringen na hun gesprek met Farhiya Abdillahi Ahmed van FOMU.

Publieksmedewerker FOMU

Het Fotomuseum, beter bekend als het FOMU, ligt in hartje Antwerpen. Zoals de naam het al weggeeft, presenteert dit museum fotocollecties en herbergt het een foto(boeken)bibliotheek. Wij interviewden een vrouw met een uitzonderlijke functie in het FOMU. Farhiya Abdillahi Ahmed staat in voor de uitwerking van een gidsenprogramma op maat, gebaseerd op het Amerikaanse principe Visual Thinking Strategies (VTS).

Aan de hand van de drie vragen ‘Wat zie je?', 'Wat gebeurt er?' en 'Wat zie je nog meer?’ wordt een dialoog gestart tussen gids en participanten. Zo worden bezoekers uitgedaagd om anders te kijken naar de collectie en doen ze een poging om hun bevindingen onder woorden te brengen. Momenteel focust het programma zich voornamelijk op op jonge kinderen en op anderstalige nieuwkomers die Nederlands leren. Een interessant project dat alle aandacht verdient. Kijkt u mee?


Wat Farhiya tracht te realiseren is enorm interessant en innoverend. Ze doet aan pionierswerk in de sector en werkt een programma uit dat in België nog niet bestaat. Het is dan ook haar ambitie om de hele culturele sector met dit initiatief te inspireren. Dankzij dit prachtige doel worden anderstalige nieuwkomers gestimuleerd om dialogen aan te gaan, een mening te vormen en nieuwe woordenschat op te doen.

Ervaringen tijdens het filmen

Hoewel de filmomstandigheden niet ideaal waren, hebben we gedurende het hele proces toch veel plezier gemaakt. Het FOMU bevond zich net in een rustige periode tussen de afbraak en opbouw van enkele tentoonstellingen, waardoor we jammer genoeg niet in het museum zelf konden filmen? We beperkten ons daarom noodgedwongen tot de vergaderruimte, een plaats die normaal gezien niet toegankelijk is voor het publiek. Het interview ging gepaard met veel gelach en er moest herhaaldelijk opnieuw worden begonnen. Farhiya vond het erg moeilijk om voor de camera te spreken en raakte snel de draad kwijt. Hoewel het niet makkelijk was om haar hierin te coachen, zijn we er samen toch uitgeraakt en hebben we voldoende bruikbare beelden kunnen filmen om te monteren. We leerden vooral dat de interviewer niet te veel geluid of beweging mag maken tijdens het opnemen. Elke beweging, hoe klein ook, heeft een grote impact.

Beiden hebben we meer dan genoten van onze volgeboekte tweedaagse bootcamp, vol sollicitatietips en een pittig lesje storytelling. Ook het contact met Farhiya liep vlot. We voelden ons bijzonder vereerd dat ze ons na het interview uitnodigde voor de heropening van het FOMU zodat we als een van de eersten de nieuwe collectie konden aanschouwen. We kunnen alleen maar meegeven dat het de moeite waard is om een kijkje te gaan nemen.

En verder

In aanloop naar Erfgoeddag 2019 zetten we wekelijks een nieuw portret in de kijker. Eerder in deze reeks presenteerden we u al het bezoek aan Nils Van Aken uit het MOT. De volledige videoreeks kan u hier bekijken.

Jonge mensen aan de start van een carrière moeten we goed ondersteunen, erfgoedwerkers met veel ervaring verdienen onze waardering. Al deze mensen hebben een goede biotoop nodig om uit te kunnen groeien tot echte 'cracks'. Dat stelde Jacqueline Van Leeuwen al in 2015 met het traject Tijd voor vakmensen. U kan de publicatie hier gratis downloaden. 

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april met stip in uw agenda!

Foto: Farhiya Abdillahi Ahmed door Laura Wouters en Eulaly Vanroelen
Bron tekst: Laura Wouters en Eulaly Vanroelen

Michelle Van Meerhaeghe