Twee generaties vakmanschap in Brakel

Twee generaties vakmanschap op Erfgoeddag (c) Jella Onderbeke en Machteld Callewaert

Moeder en dochter. Twee ateliers onder één dak. Allebei een passie voor kunst, ambacht en al wat schoon is, in twee volledig verschillende disciplines: restauratie van schilderijen en keramiek. Dat is de omschrijving waarmee Machteld Callewaert en Jella Onderbeke u tijdens Erfgoeddag graag in hun fascinerende wereld ontvangen.

Maken en vermaken

Voor Jella en Machteld is Erfgoeddag een unieke kans om de buitenwereld hun passie te laten ervaren. Moeder en dochter zijn beiden dagelijks intensief met hun handen bezig: maken en vermaken. En daarbij vermaken ze zich geweldig. Ze ervaren het als een deugd om te kunnen doen wat ze graag doen. Als moeder en dochter delen ze beiden dezelfde ziel, een ziel voor al wat schoon is. Ze delen een verstaanbaarheid als het gaat om beeld, ze zijn kritisch voor elkaar en dat houdt hen scherp.

Jella Onderbeke

Jella Onderbeke studeerde in 2016 af aan Luca School of Arts te Gent. Na het behalen van haar master in de vrije kunsten, specialisatie keramiek, volgde ze nog de lerarenopleiding. Jella is momenteel docent aan de Academie voor Schone Kunsten te Kortrijk. Onder haar eigen naam werkt ze als beeldend kunstenares. Tijdens Erfgoeddag kunt u haar atelier 'Kat & Uil' bezoeken. Daar beoefent ze haar metier.

Voor Jella betekent keramiek terugkeren naar een ambacht met de handen, zelf creëren. Keramiekkunst bestaat al vele duizenden jaren. Ooit was het een methode om verhalen door te geven. Als we de Grieken mogen geloven, werd de mens door Prometheus in alle soorten kleuren klei gemaakt. Hij liet ons bakken in de zon en gaf ons later ook het vuur. Terug met de handen in de klei is voor Jella een filosofie op zichzelf. Terugkeren naar iets aards, de verbinding tussen handen en brein.

Machteld Callewaert

Machteld Callewaert op Erfgoeddag (c) Jella Onderbeke en Machteld Callewaert

Machteld Callewaert studeerde in 1989 af aan Luca School of Arts te Gent. Na haar opleiding schilderkunst volgde ze nog een specialisatie tot restaurator van schilderijen. Dit ambacht is haar hoofdberoep, daarnaast is ze actief als beeldend kunstenares. 

Machteld interpreteert het thema van Erfgoeddag 2019 als 'Hoe vermaakt u het?' Restauratie draait immers om het herstellen van erfgoedstukken. Gemaakt door andermans handen maar hersteld door die van de restaurator. Machteld vindt het bijzonder interessant om via deze weg andere kunstenaars beter te begrijpen. Vanuit hen te leren, te verstaan en zo het beeld opnieuw juist weer te geven zoals zij het zouden gewild hebben.

Op ontdekking?

Jella Onderbeke en Machteld Callewaert verwelkomen u graag tussen 13 en 18 uur in hun atelier te Brakel. Bij droog weer vindt een demonstratie 'Raku' plaats met het Kitoko atelier van Leen Vandenholen. Daarnaast komt ook Merel Cremers een kleine demonstratie houden. Jella en Machteld kijken er alvast naar uit u in hun fascinerende wereld te mogen ontvangen!

Combineer uw bezoek aan 'Twee generaties vakmanschap' met een van de 950 andere activiteiten op zondag 28 april. Het volledige programma ontdekt u op www.erfgoeddag.be. Download deze overzichtelijke kaart voor een printbaar overzicht van alle activiteiten in een specifieke regio.

Meer info

Jella Onderbeke: website, Facebook, Instagram
Machteld Callewaert: Instagram

Foto's: (c) Jella Onderbeke en Machteld Callewaert

Michelle Van Meerhaeghe