Smokkelen maar! Speel een spel tijdens Erfgoeddag of Erfgoedweek
Op zoek naar inspiratie om het op Erfgoeddag of tijdens Erfgoedweek eens anders aan te pakken? Een handige toolkit zet u op weg bij het ontwikkelen van een heus Erfgoedspel.
'De Nacht', het thema van Erfgoeddag 2020/2021 bood heel wat kansen om samen met jeugdbewegingen aan de slag te gaan rond erfgoed. Dat vonden ook de West-Vlaamse erfgoedcellen. Zij staken samen met FARO de koppen bijeen voor de ontwikkeling van een heus Erfgoednachtspel.
Het project
Samen met cultuureducatieve organisatie Oetang – die u misschien ook kent van het leerpad voor Erfgoedklasbakken – werkten de partners aan een nachtspel voor jeugdbewegingen. De ErfgoedApp zorgt ervoor dat de routes kunnen gespeeld worden via de smartphone.
Het Erfgoednachtspel werd ontwikkeld in nauwe samenspraak met jongeren, de eindgebruikers van het spel. Samen met twaalf leiders van West-Vlaamse jeugdbewegingen, de West-Vlaamse erfgoedcellen, Achthoek, FARO en Oetang groeiden we van een prototype naar een afgewerkt eindproduct. Het spel is gericht op leden van jeugdverenigingen tussen 13 en 15 jaar.
Getuigenissen van een aantal fijne spelmomenten
Benieuwd hoe het spelen van het spel er uiteindelijk écht aan toe ging? In deze blogs leest u een aantal terugblikken.
- Smokkelaars maken Geluwe onveilig
- Bomalarm in de St.-Amanduskerk van Ingelmunster!
- Sint-Arnolduspark decor voor spannend nachtspel
- Verandert de geschiedenis van Zwevegem voorgoed?
- Routeverkenning EGD nachtspel Roeselare
Zelf van start met een handige toolkit
Het eindproduct werd een passe-partout die iedereen kan inzetten in zijn of haar gemeente(s). Ook u kunt dus met jeugdorganisaties uit uw regio aan de slag met deze formule. Daartoe ontwikkelden we een handige toolkit. Die kunt u hier gratis downloaden.
Projectpartners: De intergemeentelijke culturele samenwerking Achthoek, CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF, erfgoedcel Brugge, FARO en Oetang.
Erfgoeddag 2023
Meteen zin om zelf een spel op te zetten voor Erfgoeddag of Erfgoedweek? Maak dan snel uw plannen concreet en schrijf uw activiteit in voor 13 januari. Op die manier bent u verzekerd van communicatie via de nationale en regionale platformen. Activiteiten voor de Erfgoedweek schrijft u best zo gauw mogelijk in. Dat doet u via inschrijven.erfgoeddag.be.
Op zoek naar ondersteuning bij de uitwerking van uw activiteit? Snuister dan eens door het vormingsaanbod voor Erfgoeddag.
- Vragenmoment: alles wat u over Beestig! wil weten (26 januari, online)
- Scherp uw verteltechniek aan (19 januari, Brussel)
- Kick-off voor Erfgoedklasbakken 2023 (3 februari, Brussel)
- Mijn Erfgoeddagactiviteit sterk in de markt zetten (23 februari, online)
- Hoe spreekt u een jong publiek aan met uw erfgoedverhaal? (21 maart, KBR Brussel)
- Contactdag 'Beestig erfgoed' (30 maart, Leuven, meer info volgt)
Alle praktische info leest u op faro.be/erfgoeddag. U kunt ook steeds terecht bij Eva of Michelle voor vragen of feedback.
Foto: Smokkelaars maken Geluwe onveilig © Zuidwest