Smokkelen maar! Speel een spel tijdens Erfgoeddag of Erfgoedweek

Smokkelaars maken Geluwe onveilig © Zuidwest

Op zoek naar inspiratie om het op Erfgoeddag of tijdens Erfgoedweek eens anders aan te pakken? Een handige toolkit zet u op weg bij het ontwikkelen van een heus Erfgoedspel. 

'De Nacht', het thema van Erfgoeddag 2020/2021 bood heel wat kansen om samen met jeugdbewegingen aan de slag te gaan rond erfgoed. Dat vonden ook de West-Vlaamse erfgoedcellen. Zij staken samen met FARO de koppen bijeen voor de ontwikkeling van een heus Erfgoednachtspel.

Het project 

Samen met cultuureducatieve organisatie Oetang – die u misschien ook kent van het leerpad voor Erfgoedklasbakken – werkten de partners aan een nachtspel voor jeugdbewegingen. De ErfgoedApp zorgt ervoor dat de routes kunnen gespeeld worden via de smartphone.

Het Erfgoednachtspel werd ontwikkeld in nauwe samenspraak met jongeren, de eindgebruikers van het spel. Samen met twaalf leiders van West-Vlaamse jeugdbewegingen, de West-Vlaamse erfgoedcellen, Achthoek, FARO en Oetang groeiden we van een prototype naar een afgewerkt eindproduct. Het spel is gericht op leden van jeugdverenigingen tussen 13 en 15 jaar.

Getuigenissen van een aantal fijne spelmomenten

Benieuwd hoe het spelen van het spel er uiteindelijk écht aan toe ging? In deze blogs leest u een aantal terugblikken.

Zelf van start met een handige toolkit

Het eindproduct werd een passe-partout die iedereen kan inzetten in zijn of haar gemeente(s). Ook u kunt dus met jeugdorganisaties uit uw regio aan de slag met deze formule. Daartoe ontwikkelden we een handige toolkit. Die kunt u hier gratis downloaden.

Projectpartners: De intergemeentelijke culturele samenwerking Achthoek, CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF, erfgoedcel Brugge, FARO en Oetang.

Erfgoeddag 2023

Meteen zin om zelf een spel op te zetten voor Erfgoeddag of Erfgoedweek? Maak dan snel uw plannen concreet en schrijf uw activiteit in voor 13 januari. Op die manier bent u verzekerd van communicatie via de nationale en regionale platformen. Activiteiten voor de Erfgoedweek schrijft u best zo gauw mogelijk in. Dat doet u via inschrijven.erfgoeddag.be.

Op zoek naar ondersteuning bij de uitwerking van uw activiteit? Snuister dan eens door het vormingsaanbod voor Erfgoeddag.

Alle praktische info leest u op faro.be/erfgoeddag. U kunt ook steeds terecht bij Eva of Michelle voor vragen of feedback.

Foto: Smokkelaars maken Geluwe onveilig © Zuidwest

Michelle Van Meerhaeghe