Hoe maakt u het? Inspiratiesessies Erfgoeddag 2019

Inspiratiesessies Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag op zondag 28 april 2019 de schijnwerpers op vakmanschap. Bent u nog niet zeker of en hoe u met het thema aan de slag kan gaan? Dan heten we u graag welkom op een van onze inspiratiesessies.

  • U maakt kennis met bevlogen sprekers en doet inspiratie op. 
  • U kan uw ideeën aftoetsen bij andere deelnemers. 
  • U ontmoet collega's uit andere organisaties en wisselt ervaringen en contactgegevens uit. 
  • U verneemt alles over de praktische aanpak van het evenement. Hoe schrijft u uw activiteit in? Hoe bestelt u promotiemateriaal?

We kozen dit jaar opnieuw voor een gevarieerde selectie aan boeiende locaties die een link tonen met vakmanschap. In dit bericht stellen we die locaties graag aan u voor. Binnenkort presenteren we u het volledige programma. 

14 september | PCVO Scheldeland Lokeren

Zelf dingen maken vormt meer een meer een tegenreactie op de kenniseconomie. Erfgoeddag is een uitgelezen kans om studenten warm te maken voor ambachten. Door hen op een speelse manier nieuwsgierig te maken en alternatieve beroeps- en opleidingsmogelijkheden in beeld te brengen, kunnen we hen motiveren om te kiezen voor een beroepsopleiding. Het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs regio Scheldeland onderwijst niet alleen basisvaardigheden zoals Nederlands of computerlessen maar biedt ook verdiepende vormingen aan tot schoenmaker, hoedenmaker, lasser of houtbewerker. Schrijf hier in voor deze sessie.

26 september | BUDA::lab Kortrijk

Eerder dan de positie van traditionele ambachten te ondermijnen, heeft digitale technologie er samen met de internationale Makersbeweging voor gezorgd dat traditionele ambachten en alle daaraan gekoppelde vaardigheden terug hip en economisch leefbaar zijn geworden. Meer zelfs, de traditionele praktische vaardigheden spelen opnieuw een positieve en actieve rol in onze maatschappij. Ook cultureel-erfgoedorganisaties kunnen via digitale en technische wegen heel wat doen rond, voor en met traditionele ambachten. BUDA::lab is een Open Makerspace waar ontwerpers, makers, studenten, particulieren en scholen terecht kunnen om te maken, om workshops te volgen, geïnspireerd en uitgedaagd te worden. Via een ruim aanbod aan analoge en digitale machines brengen zij mensen uit verschillende sectoren en disciplines samen om synergieën te doen ontstaan. Schrijf hier in voor deze sessie.

3 oktober | Bokrijk

Als openluchtmuseum en onderzoekscentrum rond vakmanschap en technieken is Bokrijk een onmisbare locatie. Bokrijk zette recent zijn herpositionering in met als doel de relevantie van het erfgoed vandaag en in de toekomst duidelijk te maken. Het openluchtmuseum doet dat door de gebouwen, objecten, hun maker en de bezoeker van vandaag op nieuwe manieren met elkaar in contact te brengen. De focus ligt op hedendaags vakmanschap. Vorig jaar werd er intensief gewerkt rond brood, dit jaar is dat textiel. Bokrijk ontvangt ons op 3 oktober graag voor een boeiende inspiratienamiddag. Schrijf hier in voor deze sessie.

9 oktober | DIVA Antwerpen

De basisstelling van Richard Sennett is dat alle vakmanschap gestoeld is op een in hoge mate ontwikkelde vaardigheid, die vaak maar niet uitsluitend ook handvaardigheid omvat. Zo’n 10.000 uur ervaring is daar volgens hem voor nodig. Techniek is dan geen louter mechanische activiteit meer. Mensen die iets goed kunnen, voelen wat ze doen en kunnen diep nadenken over wat ze doen. Als je tien jaar lang drie uur per dag oefent en traint bijvoorbeeld. Een leerling-edelsmid is daar een uitstekend voorbeeld van. Op 9 oktober nemen we u graag mee naar DIVA, het diamant, juwelen en zilvermuseum dat recent in nieuw jasje gestoken werd. Schrijf hier in voor deze sessie.

11 oktober | mim Brussel

Erfgoeddag 2019 leent zich erg goed om aan de slag te gaan met werkplaatsen, werkwinkels, ‘ateliers’ of workshops. Laat mensen de handen uit de mouwen steken en laat hen proeven van ambachten. Zo kunnen zij het vakwerk voelen, beleven en appreciëren. En vergeet niet: naast onze ogen (tentoonstelling), hebben we ook oren, een neus, een tong, handen, een lijf … Op 11 oktober gaan we langs bij het Muziekinstrumentenmuseum. Schrijf hier in voor deze sessie.

15 oktober | Den Ast Halle

Als oude mouterij is Den Ast een uitstekende locatie voor onze inspiratiesessie in Halle. Bezoekers worden er ondergedompeld in het moutproces en herleven de hoogtijdagen van de mouterij via unieke getuigenissen. Wij zijn er op 15 oktober welkom voor de allerlaatste inspiratiesessie. Schrijf hier in voor deze sessie.

Benieuwd naar wat er tijdens zo'n sessie allemaal aan bod kan komen? Lees dan even de terugblikken naar de inspiratiesessies van Erfgoeddag 2018. De inspiratiesessies zijn gratis en vinden telkens plaats in de namiddag. Schrijf wel tijdig in via bovenstaande links of via de FARO-kalender

Foto: FARO. Erfgoeddag 2018, inspiratiesessie in Mechelen

Aspiratiebrochure Erfgoeddag 2019

Hebt u de aspiratiegids van Erfgoeddag 2019 al ontdekt? Die kan u hier digitaal inkijken, of vraag uw gratis papieren exemplaar aan via info@erfgoeddag.be.

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Erfgoeddag 2019
inspiratiesessie
Infodag