Gezocht: erfgoedprofielen in spe

Cameraman van TV-piraat 'Crailo', CC-BY-SA, Europeana

Zin om in een museum, archief, erfgoedbibliotheek of een andere erfgoedorganisatie aan de slag te gaan? Komend voorjaar bieden we studenten en pas afgestudeerden een uitzonderlijke kans. Neem gratis deel aan ons bootcamp en ontdek een brede waaier aan erfgoedberoepen. U leert van een pro hoe u een wervend filmpje maakt, en voegt in één moeite door een toekomstgerichte vaardigheid toe aan uw CV.

Editie 2.0

Met als thema ‘Hoe maakt u het?’ stond Erfgoeddag 2019 in het teken van vakmanschap. Ook in de cultureel-erfgoedsector werken heel wat vakmensen. Jonge mensen aan de start van een carrière moeten we goed ondersteunen, erfgoedwerkers met heel veel ervaring verdienen onze waardering. Daarom organiseerde FARO in 2019 voor het eerst een bootcamp erfgoedprofielen.

De videoportretten die hieruit resulteerden, kunt u op YouTube verkennen. Snuister ook eens door de blogreeks die de studenten schreven. U leest er hun bevindingen over het bootcamp en de ontmoetingen.

Aan de slag in de erfgoedsector

Na een geslaagde eerste editie lanceren we in februari 2020 een nieuw bootcamp erfgoedprofielen. Samen brengen we een groep jongeren met interesse in een loopbaan in deze sector in contact met erfgoedwerkers. Tijdens het driedaags bootcamp bieden we hen de unieke kans om een brede waaier aan erfgoedberoepen te ontdekken en in beeld te brengen. Hier leest u alle praktische info.

 • 11 februari 2020
  Aan de slag in de erfgoedsector. Op deze eerste dag praten we u bij over hoe de cultureel-erfgoedsector georganiseerd is en geven we u heel wat praktische tips.
 • 12 februari 2020
  Workshop storytelling & smartphonevideo door Tom Rumes (cameraman, monteur en docent Storytelling & Regie aan Thomas More).
 • Zelfstandig
  Ontmoeting en filmmoment met erfgoedwerker.
 • 23 maart 2020
  Showtime! We rollen bij FARO de rode loper voor u uit: welkom op de grote première!

  Niet twijfelen, doen! 

  Helemaal overtuigd? U kunt tot 1 november 2019 uw kandidatuur indienen door uw CV en motivatiebrief te sturen naar jacqueline.vanleeuwen@faro.be en michelle.van.meerhaeghe@faro.be. Laat ons weten waarom u dit bootcamp echt niet wil missen.

  Begin december geven we feedback en plannen we sollicitatiegesprekken in (zo kan u dat meteen ook eens oefenen). Op basis van de brieven en de gesprekken komen we tot een groep van maximum zestien deelnemers. Neem gerust vrijblijvend contact op bij vragen of twijfels. Alle verdere praktische info leest u hier.

  Extra motivatie nodig?

  Laat deze enthousiaste deelnemers aan het bootcamp editie 2019 u dan overtuigen: 

  "We leerden tijdens het bootcamp niet alleen de structuur van het erfgoedveld beter kennen, maar ontmoetten ook mensen die erin werken – wat alles meteen een pak concreter maakt. Fijn was het ook om met ‘gelijkgestemden’ (leeftijdsgenoten die ook een passie voor erfgoed en geschiedenis hebben) op te trekken." (Charlotte Demuyt en Aline Thomas)

  "Beiden hebben we meer dan genoten van onze volgeboekte tweedaagse bootcamp, vol sollicitatietips en een pittig lesje storytelling. Ook het contact met Farhiya liep vlot. We voelden ons bijzonder vereerd dat ze ons na het interview uitnodigde voor de heropening van het FOMU zodat we als een van de eersten de nieuwe collectie konden aanschouwen." (Laura Wouters en Eulaly Vanroelen)

  "Laat een gebrek aan ervaring of kennis over video u dus vooral niet tegenhouden om zelf ook aan het experimenteren te slaan." (Gwendolyne Roggeman)

  "We leerden de sector goed kennen en zijn blij met het resultaat. Vandaag zijn sociale media immers alomtegenwoordig. Zelf een video leren maken zal in onze latere job zeker nog van pas komen." (Florence Vandeputte en Matthijs Degraeve)

  Foto: Cameraman van TV-piraat 'Crailo', CC-BY-SA, Europeana

  Michelle Van Meerhaeghe