Ga een beestig weekend tegemoet met een festival en een lezing

Campagnebeeld vertelwandeling 'Toen de dieren nog spraken' © Abdijmuseum Ten Duinen

In 2023 draagt Erfgoeddag als thema 'Beestig!'. Op zoek naar inspiratie voor een activiteit? Dit weekend vinden alvast twee activiteiten plaats die helemaal in lijn liggen met het thema. Gaat u een kijkje nemen?

Vertoef tussen dieren tijdens het Neerhofdierenfestival

Elk jaar organiseert de Koninklijke Angora Kleinveeclub Brugge een heus festival. Tijdens dit familie-evenement staan neerhofdieren centraal. Van kippen tot konijnen, van cavia’s tot kalkoenen, u vindt ze op dat moment allemaal onder één dak. Meer dan 2.000 rasdieren staan er in de spotlights. U kunt samen met uw kinderen op de foto gaan met een extra zacht konijn of met een gigantische kip. Volwassenen kunnen lezingen bijwonen over het leven, de voeding en de huisvesting van neerhofdieren. Of u kunt gewoon gaan snuisteren tussen de vele standhouders.

  • Praktisch: zaterdag 10 december van 9.00 tot 20.00 uur en zondag 11 december van 9.00 tot 16.00 uur in Expo Roeselare, Diksmuidsesteenweg 400, 8800 Roeselare.
  • Alle verdere info leest u hier.

Leer bij over schadelijke (?) dieren en de bestrijding ervan in de middeleeuwen

Het opnieuw voorkomen van de wolf in Vlaanderen, de klimaatwijzigingen en de ecologische uitdagingen dwingen ons stil te staan bij onze omgang met de natuur. Kan ingrijpen op het ecosysteem nog? En voor welke dieren? Historisch onderzoek kan daarbij helpen.

Vanaf de late 14e eeuw probeerde de overheid actief de populaties van heel wat dieren terug te dringen. Een groeiend ‘wildprobleem’ zorgde voor directe economische schade, maar joeg de bevolking ook op kosten om gewassen, vee, bossen en visvijvers te beschermen. Dat leidde tot een aanpassing van het jachtrecht, de verplichte vernietiging van schadelijk wild en het uitloven van beloningen voor het doden van wilde dieren, zoogdieren en vogels die als schadelijk dier gebrandmerkt werden. Onderzoek toont aan dat daarbij vooral de economische belangen van stedelijke en rurale elites werden gediend.

In de vroege 15e eeuw kreeg ook de Duinenabdij in Koksijde het recht om konijnen te bejagen. De dieren waren minder dan twee eeuwen eerder in de Vlaamse duinen geïmmigreerd, maar bezorgden haar intussen veel overlast. De rekeningen van de abdij bieden hiervoor uniek cijfermateriaal.

  • Op zondag 11 december heeft prof. dr. Thijs Lambrecht (Universiteit Gent) het tijdens een lezing over ‘Ongewenst wild. De strijd tegen ‘schadelijke’ dieren in de Westhoek in de late middeleeuwen’.
  • Op zondag 22 januari 2023 gaat Jan Van Acker (Abdijmuseum Ten Duinen) tijdens zijn lezing in op ‘De Duinenabdij en de konijnen in haar duinen. Een haat-liefde verhouding?’.
  • Alle praktische info leest u hier.

Extra: vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’

Niet vrij op zondag 11 december maar wel zin om de activiteiten van het Abdijmuseum verder te verkennen? Op 28 december organiseert het museum een vertelwandeling ‘Toen de dieren nog spraken’. Alle praktische info leest u hier.

Erfgoeddag 2023

Meteen zin om zelf rond deze thema’s iets te organiseren op Erfgoeddag? Maak dan snel uw plannen concreet en schrijf uw activiteit in voor 13 januari. Op die manier bent u verzekerd van communicatie via de nationale en regionale platformen. Activiteiten voor de Erfgoedweek schrijft u best zo snel mogelijk in. Dat doet u via inschrijven.erfgoeddag.be.

Op zoek naar ondersteuning bij de uitwerking van uw activiteit? Snuister dan eens door het vormingsaanbod voor Erfgoeddag.

Alle praktische info leest u op faro.be/erfgoeddag. U kunt ook steeds terecht bij Eva of Michelle voor vragen of feedback.

Foto cover: campagnebeeld vertelwandeling 'Toen de dieren nog spraken' © Abdijmuseum Ten Duinen

Michelle Van Meerhaeghe
erfgoeddag
Evenement
Lezing of presentatie