Erfgoednachtspelen met de ErfgoedApp

campagnebeeld Erfgoeddag 2020 door Ilse Hermans (c) FARO

'De Nacht', het thema van Erfgoeddag 2020, biedt heel wat kansen om samen met jeugdbewegingen aan de slag te gaan rond erfgoed. De intergemeentelijke culturele samenwerking Achthoek en de West-Vlaamse erfgoedcellen CO7, erfgoed zuidwest, Kusterfgoed, TERF en Erfgoedcel Brugge bleken meteen enthousiast om te experimenteren met dit thema. Samen met FARO ontwikkelen ze dit najaar een heus Erfgoednachtspel.

Het plan 

Samen met cultuureducatieve organisatie Oetang werken de partners aan een nachtspel voor jeugdbewegingen. Dat spel zal door jeugdbewegingen worden gespeeld op Erfgoeddag 2020. De ErfgoedApp zorgt ervoor dat de route kan geraadpleegd worden via de smartphone.

Het Erfgoednachtspel wordt ontwikkeld in nauwe samenspraak met jongeren – de eindgebruikers van het spel. Samen met twaalf leiders van West-Vlaamse jeugdbewegingen, de West-Vlaamse erfgoedcellen, Achthoek, FARO en Oetang groeien we van een prototype naar een afgewerkt eindproduct dat gedeeld kan worden met andere jeugdorganisaties in West-Vlaanderen. Het spel is gericht op leden van jeugdverenigingen tussen 13 en 15 jaar.

Na de evaluatie van het project wordt het format ook aangeboden aan de collega-erfgoedcellen in Vlaanderen, zodat ook zij met jeugdorganisaties uit hun regio aan de slag kunnen. Het eindproduct wordt een passe-partout die partners kunnen inzetten in hun gemeente(s). 

Gezocht! Leiders van jeugdbewegingen

Erfgoednachtspel (c) Tomas Nollet

Enthousiaste partners zijn er al, nu gaan we nog op zoek naar leiders van jeugdbewegingen die mee hun schouders willen zetten onder het project. Bent u of kent u een nachtraaf en leider in een jeugdbeweging? Houdt u van spel en spanning gekruid met lokale historiek, verpakt in een app? Dan zijn we op zoek naar u!

Hier leest u alle praktische info. Deelt u deze oproep ook in uw netwerk? Neem bij vragen of twijfels gerust contact met ons op via info@erfgoeddag.be.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2020

Op zaterdag 25 en zondag 26 april 2020 viert Erfgoeddag haar 20e verjaardag met het thema 'De Nacht'. Download de inspiratiebrochure en schrijf hier in voor de inspiratiesessies.

Foto cover: campagnebeeld Erfgoeddag 2020 door Ilse Hermans (c) FARO
Foto midden: campagnebeeld Erfgoednachtspel door Tomas Nollet (c) Erfgoedcel Kusterfgoed

Michelle Van Meerhaeghe