Erfgoeddag nadert, waar trekken de FARO-collega's naartoe?

© Collectie Stad Izegem via Erfgoedbank Midwest

Een ongezien aantal activiteiten over het thema onderwijs, daarmee trekken Erfgoeddag en Erfgoeddag-week dit jaar zowel naar het publiek als naar scholen lager en secundair onderwijs. Maakte u al een keuze uit het rijke Erfgoeddagaanbod? Doe het snel, want zondag 24 april is het zover! Of misschien staat u tijdens de aansluitende Erfgoeddag-week zelf voor de klas?

Benieuwd naar welke activiteiten een aantal FARO-medewerkers uitkijken? U leest het in deze blog. Het volledige aanbod voor de Erfgoeddag ontdekt u op Erfgoeddag.be. Het aanbod voor scholen lager en secundair onderwijs vindt u op Cultuurkuur.be.

Over dieren en muziek

Met dieren in de collectie van Fritz Mayer van den Bergh in Antwerpen, lang vergeten dieren van het Sint-Pietersplein in Gent en dieren in de wandtapijtkunst in Oudenaarde is Katrijn D'hamers geboeid om zondag voluit voor het dierenthema te gaan. Omdat haar gezinsleden zich ook graag laten inspireren door verschillende muzieksoorten, brengt Erfgoeddag hen misschien wel tot bij het Africamuseum voor wat Congolese rumba of tot bij het Brusselse Conservatorium waar ze onderduiken in de geschiedenis van het muziekonderwijs.

Mythes, legendes en verhalen

Silke Theuwissen duikt met haar jonge kinderen graag in activiteiten die specifiek voor deze doelgroep ontwikkeld zijn. Zo lanceert het MAS Antwerpen vertellingen met Dimitri Leue of kan ze bij het Reynaertgenootschap in Sint-Niklaas terecht voor een kamishibaivertelling van het Reynaertverhaal.

Drie archieven en een erfgoedbibliotheek, vier keer anders

Jelena Dobbels kiest voor drie archieven en een erfgoedbibliotheek die ook dit jaar creatief inzetten op Erfgoeddag. Zo lijkt het heel boeiend hoe Archief Gent met Archi-Leren het beroep van archivaris centraal plaatst en hoe u dat kan leren: zo snel mogelijk een archiefdoos plooien, via paleografie handschriften ontcijferen en zo een opstel uit 1885 kunnen lezen, stadsfoto’s van vroeger en nu matchen … Wat moet er wel of niet bewaard worden uit een schoolarchief?

Zin om niet alleen te ervaren hoe deze keuzes gemaakt worden, maar ook zelf mee na te denken? Dan bent u bij 'Mee schoolerfgoed waarderen' door Erfgoedlabo Leuven op de juiste plek. Theater en archieven, een ongewone combinatie? Niet voor Jonas Van Thielen. Hij dook bij KADOC in de archieven van schooltoneel en maakte op basis van die ervaring een nieuwe theatervoorstelling. Daarmee toont hij aan hoe inspirerend archiefmateriaal kan zijn. Ook escaperooms maken deel uit van het activiteitenaanbod dat voor Erfgoeddag ontwikkeld werd. 'Erfscape: de verloskamer' van de Openbare bibliotheek Brugge belicht hoe een geboorte er in de 17e eeuw aan toe ging, op basis van oude handboeken.

Ook digitaal blijft leven

Bij Monique Verelst staat er op zondag 24 april een fysieke én digitale uitstap naar Antwerpen op het programma. De eerste is een workshop ‘School tekent erfgoed’ in het Snijders&Rockoxhuis.

Door de titel en de openingszin: ‘Kruip eens in de huid van een schilderij…’ was ze meteen overtuigd. Monique: "Een uur lang een schilderij of detail naschetsen én onder begeleiding is geleden van mijn eigen studententijd. Het zal een verademing zijn om nog eens ‘rustig en bewust’ te kijken naar een werk." Nadien volgt een blik achter de schermen in het Letterenhuis. Ze is zeer benieuwd naar de rondleiding die het leven en werk van enkele leerkrachten-schrijvers belicht. Monique kijkt ook uit naar de digitale vertelling ‘ZOO Heritage’ die het rijke erfgoed van de Antwerpse Zoo belicht. Jenne Decleir dompelt je tijdens de luisterwandeling onder in decennia vol verhalen over kunst en exotische dieren. 

Bezoekersaantallen

Eva en Michelle van de coördinatie Erfgoeddag(-week), kan u op zondag in Gent, Antwerpen en Brussel terugvinden. Organiseert u zelf een activiteit? Dan wensen wij u héél veel succes met de laatste voorbereidingen! Vanaf zondagnamiddag 24 april horen wij heel graag van u hoe uw activiteit verliep. Bezorg ons uw bezoekersaantallen via dit formulier, of bel ons op 02 213 10 60. 

Terugblik op het Groot Onderhoud

Natuurlijk zijn we erg benieuwd naar bezoekersaantallen. Maar het vertelt natuurlijk niet alles over hoe succesvol Erfgoeddag(-week) is. Daarom horen we ook graag van u hoe voor u Erfgoeddag(-week) is gelopen. We nemen vanuit FARO tijd voor evaluatie. Hierop blikken we graag met u terug tijdens het Groot Onderhoud. We vertrekken er vanuit de vraag: wat leren we uit deze Erfgoeddag(-week) voor onze samenwerking met onderwijs? Bent u nog niet ingeschreven? Doe het dan nu, via dit formulier, want de plaatsen gaan snel!

Foto: © Collectie Stad Izegem via Erfgoedbank Midwest

Michelle Van Meerhaeghe