Doe (ook) mee aan de Erfgoeddag-week

Banner campagnebeeld Erfgoeddag 2022 door Flore Deman © FARO

Ja, dat leest u goed. Erfgoeddag-week. In 2022 is Erfgoeddag anders dan anders. Met Erfgoeddag maakt school duiken we de wereld van het onderwijs in. Nieuw is de Erfgoeddag-week en die richt zich op het lager en middelbaar onderwijs. 

U kunt vanaf nu uw Erfgoeddag(-week)initiatieven registreren via inschrijven.erfgoeddag.be. In dit blogbericht stellen we beknopt de plannen aan u voor. Op faro.be/erfgoeddag/sector leest u alle inhoudelijke tips en praktische afspraken.

Erfgoeddag

Op zondag 24 april ontvangen we op Erfgoeddag traditiegetrouw het publiek. Met als blikvanger het ‘schools’ erfgoed: alles wat te maken heeft met opvoeding, leren en opgroeien. Het is een breed thema: zowel handboeken als andere hulpmiddelen kunnen aan bod komen, net als tradities zoals de eindejaarsreizen, straffen en beloningen, schooluniformen en noem maar op. Inspiratie voor mogelijke activiteiten vindt u op faro.be/erfgoeddag en in de inspiratiebrochure.

Uw activiteiten registreren voor Erfgoeddag kan tot 14 januari via inschrijven.erfgoeddag.be. Meer info over inschrijven (hoe, wat, wanneer) vindt u hier.

Erfgoeddag-week: we hebben u nodig!

Maar deze editie biedt ook een primeur. Van maandag 25 tot vrijdag 29 april organiseren we een hele Erfgoeddag-week voor leerlingen en leerkrachten van het lager en middelbaar onderwijs in Vlaanderen en Brussel. Een week waarin we collectief, met de hele erfgoedsector, leerlingen en leraars warm laten lopen voor erfgoed. De interesse vanuit het onderwijs voor dit initiatief blijkt enorm: al meer dan 180 scholen doen mee. En elke dag komen er meer bij.

Wat betekent dit nu voor uw erfgoedorganisatie? Het is een unieke gelegenheid om de activiteiten die u voor scholen ontwikkelt extra in de kijker te zetten. Of om eens iets totaal nieuws te proberen. Of misschien wilde u al langer ‘iets’ doen met de scholen in de buurt, maar kwam het er nog niet van? Deze week is het moment om hier verandering in te brengen.

Het overzicht van de mogelijkheden tijdens de Erfgoeddag-week leest u op faro.be/erfgoeddag. Wat kunt u bijvoorbeeld concreet doen?

Registreer uw activiteiten voor de Erfgoeddag-week via inschrijven.erfgoeddag.be. Meer info over uw inschrijving leest u hier.

U staat er niet alleen voor

Als u nog nooit voor de klas stond (of nog niet hebt gefocust op leerkrachten en leerlingen) voelt u misschien wat koudwatervrees. Want hoe moet of gaat dat allemaal? Wees gerust: FARO laat u niet aan uw lot over. We publiceerden een inspiratiebrochure en voorzien een uitgebreid vormingsaanbod.

Coachingstraject ‘Erfgoedklasbakken’ 

We moedigen iedereen in uw organisatie aan om als Erfgoedklasbak een verhaal te brengen voor de klas, op een lesuur tijd. Iedereen, dat wil zeggen: niet alleen de usual suspects (de educatieve medewerkers dus), maar ook de archivaris, conservator, onderzoeker, suppoost, scenograaf, bibliothecaris en noem maar op.

Om u met de voorbereiding te helpen bieden we u een (gratis) coaching aan. Hierin leert u hoe u een les opbouwt, interactief werkt met een klas en gebruikmaakt van hulpmiddelen. En als u dat allemaal al in de vingers heeft: hoe u het nog beter doet. Geef uw (educatieve) expertise een boost en doe mee! Deze coaching zal ook vruchten dragen voor andere projecten, na de Erfgoeddag-week. We organiseren deze coaching met Oetang Learning Designers. Hier leest u alle info over dit initiatief.

En in het onwaarschijnlijke geval dat u moeite heeft om een geïnteresseerde school of klas in de buurt of regio te vinden, zal FARO u helpen. Samen met het uitgebreide erfgoedcellen-netwerk.

Vormingen

Bent u ooit klaar met leren? In het kader van deze editie van Erfgoeddag (en de Erfgoeddag-week) hebben we speciaal een aantal vormingen in de aanbieding:

Verder lezen

Als u vragen, suggesties of plannen heeft: neem zeker contact op. Laat ons samen de band tussen erfgoed en onderwijs sterker maken en laten zien dat ‘erfgoededucatie’ niet iets ‘extra’ is, maar een duurzame troef! Een krachtbron voor nu en de toekomst. 

U kunt Eva Begine en Michelle Van Meerhaeghe van de coördinatiecel Erfgoeddag bereiken via info@erfgoeddag.be.

Foto: banner campagnebeeld Erfgoeddag 2022 door Flore Deman © FARO

Michelle Van Meerhaeghe