Breng uw ambacht in beeld

Foto: Wendy Van Wilgenburg op Ambacht in Beeld, september 2018 (c) FARO

Wie op zoek wil gaan naar ambachtelijk meesterschap moet beslist kennismaken met het Ambacht in Beeld Festival. Dit Nederlandse festival zorgt jaarlijks voor een uitgebreid programma met tal van workshops, masterclasses, demonstraties en performances over ambachten. 

"Kom kijken, beleven, luisteren, bewonderen, leren, proberen en vooral: zelf maken. Met internationale filmvertoningen, workshops, lezingen, demonstraties, performances en masterclasses is het Ambacht in Beeld Festival hét festival over ambacht. Het festival richt zich expliciet op topambachten, vakmanschap en meesterschap." Met deze uitnodiging verwelkomt het festival u op zijn eerstvolgende editie op 28 en 29 september in De Hallen te Amsterdam. Van 31 maart tot 4 april wordt bovendien door diezelfde organisatoren een filmfestival over ambachten georganiseerd. Daarover leest u hier meer.

Leer een ambacht in beeld brengen

Altijd al willen leren hoe u een techniek of een ambacht in beeld brengt? ETWIE, het Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed, nodigt hiervoor de organisator van het Ambacht in Beeld Festival naar België uit. Wendy van Wilgenburg is documentairemaker, editor, docent en directeur van het festival. Ze maakt regelmatig korte films voor musea, monteert projecties in samenwerking met kunstenaars en ontwikkelt documentaires over ambachten.

Vanuit haar expertise leert Wendy Van Wilgenburg u een korte documentaire te maken over een ambacht of techniek naar keuze. De authenticiteit en schoonheid van echt handwerk en vakmanschap laten zich uitstekend vastleggen op camera. De cursus is heel praktijkgericht, laagdrempelig en intensief, maar op het einde kennen de termen 'half total shot', 'voice-over' of 'vogelperspectief' geen geheimen meer voor u! 

Interesse?

De reeks start op donderdag 11 april in het Industriemuseum. Inschrijven kan hier. Bekijk even deze pagina voor verdere info of neem contact op met Lieselot Cornelis bij vragen of twijfels. Dat kan op het volgende mailadres: lieselot@etwie.be.

Campagnebeeld Erfgoeddag 2019

Onder het motto 'Hoe maakt u het?' richt de 19e editie van Erfgoeddag volop de schijnwerpers op vakmanschap. Centraal staat het cultureel erfgoed van en over vakmanschap, meesterschap, leren en maken in Vlaanderen. Zet zondag 28 april dus met stip in uw agenda!

Foto: Wendy Van Wilgenburg op Ambacht in Beeld, september 2018 (c) FARO

Michelle Van Meerhaeghe