#ArchivistsInQuarantine

Archiefrekken en -dozen. Foto: Pexels via Pixabay

Op 9 juni viert de archiefsector Internationale Archiefdag. Wereldwijd wordt er een International Archives Week van gemaakt (#IAW2020), in Vlaanderen focussen we op één dag. VVBAD coördineert dit initiatief. Doet u mee?

Archiefwerk in quarantaine

We beleven bijzondere tijden. De coronamaatregelen dwingen ons om afstand te houden en zoveel mogelijk thuis te werken. Dagelijks komen via de media nieuwe cijfers en getuigenissen binnen. Ook als archiefprofessional krijgt u ermee te maken: het papieren archiefwerk ligt in de meeste gevallen stil en er wordt volop ingezet op digitaal werken. Hoe gaat u daarmee om? Maakt u van de nieuwe omstandigheden gebruik om u te focussen op het beleid en de interne werking van uw instelling? Werkt u mee aan een kader voor digitaal werken? Of verhoogt u net de online interactie met uw publiek?

Deel met VVBAD  foto’s en filmpjes over uw werk in deze bijzondere omstandigheden. Zij publiceren op 9 juni de inzendingen op hun website. Verspreid dit materiaal verder en post foto’s en ervaringen op de sociale media met de hashtag #ArchivistsInQuarantine. 

Archiefwerk wereldwijd

De Internationale Archiefdag ontstond in 2004 om het belang van archieven bij het brede publiek in de kijker te zetten. Intussen heeft ICA, de International Council on Archives, het initiatief uitgebreid tot een volledige archiefweek, met focus op 9 juni. Waarom 9 juni? Op die dag werd in 1948 de International Council on Archives opgericht.

Dagboek in tijden van corona

Las u trouwens al de oproep van verschillende archieven om materiaal binnen te brengen over hoe wij deze crisistijd meemaken? Heel wat mensen documenteren hoe ze deze tijd beleven. Persoonlijke documenten zijn dan ook een bijzonder nuttige bron voor toekomstige historici. Toch vinden ze slechts moeizaam hun weg naar archiefinstellingen. Een aantal archieven neemt daarom het initiatief om zoveel mogelijk getuigenissen te verzamelen, met het oog op de toekomst. Verder lezen

Foto: Pexels via Pixabay

Michelle Van Meerhaeghe