Achter de schermen bij een erfgoedwerker

Assepoester in de collectie (c) KOERS

Hugo Verhenne is stafmedewerker publiekswerking bij Projectvereniging BIE. Wat houdt zijn job eigenlijk in? Gwendolyne Roggeman en Aline Thomas gingen op onderzoek uit en maakten een videoportret. Het bootcamp dat FARO in februari organiseerde bezorgde hen daartoe heel wat inspiratie. Ontdekt u mee? 

Wat doet een erfgoedmedewerker?

Dat was de vraag die Gwendolyne en Aline in hun filmpje probeerden te beantwoorden. Gwendolyne: "Als oud-geschiedenisstudent moet ik met blos op de wangen toegeven dat die term altijd wazig gebleven is voor mij. Voor Aline was dat anders, zij helpt namelijk elke vrijdag bij een erfgoedproject van Projectvereniging BIE. Daarbij worden schoenen opgepoetst, gefotografeerd en geïnventariseerd, van Mary Poppins-muiltjes tot Oliver Twist-laarzen. Aline was dan ook de geknipte persoon om mee te gaan op mijn zoektocht."

Maar eerst moesten nog een aantal skills aangeleerd worden. Tijdens de voorbereidende workshops ontdekten ze samen het belang van storytelling. Geen evidente opdracht. Zoals u in het begin van het filmpje zal merken, ging het duo voor een gedurfde keuze: ze trokken de straat op en vroegen aan passanten wat de term erfgoed voor hen betekent.

Persoonlijk vond Gwendolyne het correct filmen van beelden moeilijker dan het monteren, maar al bij al is het veel gemakkelijker dan ze verwachtte. Ze zou zo’n workshop dan ook aan iedereen aanraden. Laat een gebrek aan ervaring of kennis over video u dus vooral niet tegenhouden om zelf ook aan het experimenteren te slaan.

De straat op in Roeselare

Na het bootcamp waren Aline en Gwendolyne helemaal klaar om op pad te vertrekken. En een avontuur kan u het heus wel noemen. Gwendolyne zou als Limburgse de voor haar nog onbekende en verre stad Roeselare ontdekken. Met Aline had ze de perfecte partner-in-crime gevonden: de West-Vlaamse stad stroomt namelijk door haar aderen. Met een hart voor eigen streek en een hoofd vol weetjes trokken ze door Roeselare.

Maar er moest natuurlijk ook nog gewerkt worden. Gwendolyne en Aline trokken dus eerst door de winkelstraat op zoek naar mensen die hen konden helpen met hun prangende vraag: wat doet een erfgoedmedewerker? Het resultaat van die zoektocht ontdekt u in onderstaand filmpje. Eén populaire reactie kunnen ze u alvast verklappen: mensen hebben echt schrik gekregen van Luc Haekens-achtige interviews (ja, die van De Ideale Wereld). Velen durfden hun kennis niet op beeld laten testen. Zowel grappig als frustrerend, want antwoorden hadden ze wel nodig natuurlijk.


Gelukkig stond er voor alle zekerheid ook een afspraak op de planning met een echte kenner: Hugo Verhenne, gepassioneerd en ervaren erfgoedmedewerker bij Projectvereniging BIE. In het oude postkantoor van Roeselare werkt hij mee aan allerlei projecten die het verleden in ere houden. ’Kill your darlings' kreeg voor Gwendolyne pas echt betekenis toen ze al zijn verhalen moest verknippen tot een filmpje van amper twee minuten. Ze had jullie graag nog zoveel meer getoond.

In het kort: elk project, elk team en elke uitwerking is anders. Dat maakt de job zo gevarieerd en uitdagend. Van oude schoenen tot ambachtelijke markten, van drie tot veertig collega’s, van films en puzzels tot evenementen en festivalbanners … een déjà-vu is er nooit. Dat is volgens Gwendolyne dé troef van een job als erfgoedmedewerker. Ze nodigt dan ook graag iedereen uit die houdt van organiseren, van cultuur, van sociaal contact en van elke dag een ander avontuur: wordt erfgoedmedewerker!

campagnebeeld Erfgoeddag 2019

In de cultureel-erfgoedsector zijn heel wat vakmensen aan de slag. Om die rijkdom aan vakkennis en gedrevenheid in beeld te brengen, stuurde Erfgoeddag dit voorjaar vijftien jongeren op pad voor een videoreeks over beroepen in de erfgoedsector. U kunt alle portretten ontdekken op het  YouTubekanaal van FARO.

Eerder in deze reeks:

Foto cover: Waarderingsproject 'Assepoester in de collectie', samenwerking tussen o.a. KOERS, Eperon d'Or en Projectvereniging BIE. (c) KOERS
Bron tekst: Gwendolyne Roggeman

Michelle Van Meerhaeghe