15.000 jongeren zetten zich in voor duurzame samenleving

Vrijwilligers Foto: rawpixel via Pixabay

Vandaag vindt al voor de dertiende keer de YOUCA Action Day plaats, vroeger Zuiddag. Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren engageren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd.

Wat doet YOUCA?

YOUCA stimuleert jongeren om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doen ze door hen bewust te maken van belangrijke maatschappelijke uitdagingen en door hen te ondersteunen in hun engagement. Daarnaast zorgen ze voor unieke ontmoetingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven. 

Werkgevers geven de jongeren een symbolisch loon van 55 euro, een bedrag dat nadien geschonken wordt aan een goed doel. Dit jaar bevindt het grootste ondersteuningsproject zich in Guinee. Dat land kent een jonge bevolking: meer dan de helft is jonger dan 18 jaar. Voor het land kan dit veel potentieel bieden, maar bijna driekwart van de -25-jarigen in Guinee is werkloos. Hier leest u meer over de inzet en ambities van YOUCA.

YOUCA bij FARO

Youa op sociale media

Omdat we als cultuurorganisatie zo’n jongerenengagement graag mee aanmoedigen en ondersteunen, nam FARO al verschillende keren deel aan dit initiatief. Zo leest u hier en hier enkele tips die Blandine neerschreef voor Erfgoeddag 2017 met als thema 'Kiezen'.  

Ook dit jaar verwelkomen we graag een student. Lukas Verbist zal vandaag het Erfgoeddagteam ondersteunen. Hij kan zijn creativiteit uitleven bij het bedenken van socialemediagifjes voor 20 jaar Erfgoeddag en verzorgt mee de begeleiding bij de inspiratiesessie 'Wat als er geen beeld is' in Kazerne Dossin. Volgt u mee via het Erfgoeddag Instagramaccount?

Foto: rawpixel via Pixabay

Michelle Van Meerhaeghe