Supporters weten waarop

Als alles naar wens verloopt kunnen de supporters van de Buffalo's - en/of van de tegenspelers - weldra hun ploeg aanvuren bovenop het Gentse museumerfgoed. Althans boven het erfgoed dat momenteel nog in de verspreide en tijdelijke opslagplaatsen is ondergebracht. Het Gentse stadsbestuur besliste om in de gloednieuwe Ghelamco-arena geklimatiseerde depots te voorzien in de ruimte onder de tribunes.

Het idee is niet zo uitzonderlijk. In de catacomben van het Estádio da Luz van SL Benfica - de Portugese ploeg die  RSC Anderlecht onlangs uit de Champions League kegelde -  zijn sinds 2011 het Documentatiecentrum en Informatiedepartement (CDI) en de depots en restauratieateliers van de 110 jaar oude voetbalclub ondergebracht. Sport Lisboa e Benfica, zoals de club officieel heet, is niet alleen een van de succesvolste uit de Portugese voetbalgeschiedenis, maar bezit momenteel het meest state-of-the-arterfgoedepot, -documentatiecentrum en -restauratiedepartement dat men in Portugal kan aantreffen. In 2011 noemde de APOM (Portuguese Association of Museology) de verwezenlijking van het conservatie- en restauratiecentrum 'the best conservation and restoration intervention of 2011'. De archieven, documentatie en de bewaarde collecties hebben louter betrekking op de geschiedenis en het heden van de voetbalclub, spelers en entourage. De werking van het archief- en documentatiedepartement, de inrichting en het functioneren van de depots, en de bestaffing van de - uitstekend geoutilleerde - restauratieateliers zijn imponerend.

Het archief- en documentatiecentrum, waar een vijftiental jonge medewerkers aan de slag zijn, is een glazen huis dat zich in de centrale ruimte bevindt waar de businessloges op uitkomen. Middels een groot en uitnodigend aanraakscherm kan elke voorbijganger grasduinen in de clubarchieven en documentatie. Handig voor wie tussen de oesters en toast kaviaar op zoek is naar het nuttig besteden van enig sponsorgeld. Hierbij enkele foto's die een blik bieden op wat onder het voetbalstadion werd gerealiseerd. Wij supporteren alvast voor AA Gent. De Buffalo’s hoeven Benfica niet te overtreffen. Met een gelijkspel zijn we best tevreden.

Leon Smets