State-of-the-artbeveiliging? Studiedag 12 december

Kunsthal Rotterdam, na de roof

Een maand geleden werd de internationale kunst- en museumwereld opgeschrikt door wat 'de grootste kunstroof van de laatste 20 jaar in Nederland' wordt genoemd, de diefstal van zeven kostbare schilderijen uit de Kunsthal van Rotterdam. Nochtans blijft de directie van de Kunsthal erbij dat de beveiliging state of the art was, waarbij vooral is ingezet op technische beveiliging, door camera's en een alarmsysteem; geen mensen.

De superscherpe HD beelden van de inbraak werden kort na de feiten vrijgegeven, maar de daders hielden hun gelaat verborgen. Tot nog toe blijven de werken spoorloos. Er is dus meer nodig dan een technische state-of-the-artbeveiliging, maar is er veel meer mogelijk? Hoe moet u de beveiligingsproblematiek binnen uw instelling benaderen? In historische gebouwen, musea en andere publieke erfgoedinstellingen heeft men voortdurend te maken met de moeilijke evenwichtsoefening tussen vrije toegankelijkheid en absolute bescherming.

De Stad Brugge heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in de modernisering van zijn beveiligingsorganisatie en -infrastructuur voor haar musea en erfgoedinstellingen. De uitgangspunten en ervaringen van Musea Brugge vormen het vertrekpunt voor een studiedag, die gepland was voor 3 oktober laatstleden, maar de treinstaking gooide roet in het eten. De studiedag 'Beveiligen van cultureel en historisch erfgoed. van concept tot technologie' zal plaatsvinden op 12 december 2012 in het Groenigemuseum te Brugge. Deelname is gratis. In de kalenderrubriek van deze website vindt u het programma en deelnameformulier.

Leon Smets
beveiliging
Studiedag