Zorgorganisaties in de kijker op Dag van de Zorg op 18 maart

Dag van de zorg

Ziekenhuizen, rvt’s, asielzoekerscentra, opvangcentra voor mensen met mentale of fysieke problematieken, OCMW’s, woonzorgcentra, dienstencentra enz. zetten hun deuren voor u open op 18 maart, Dag van de Zorg. Veel van deze organisaties werkten al eerder nauw samen met de cultureel-erfgoedsector, in de vorm bijvoorbeeld van programma’s omtrent dementie, ASS, reminiscentie en veel meer.

Welzijn, zorg en gezondheid krijgen steeds meer aandacht binnen de werking van erfgoedorganisaties, zowel in binnen- als in buitenland. Mindfulness is een van de thema’s die mooi aansluiten bij de nood aan vertraging van bezoekers en het stimuleren van de geestelijke gezondheid.

Zo opent bij de Britse collega’s van The Manchester Art Gallery op 22 maart de tentoonstelling And Breathe… De expo is een logisch gevolg van de jarenlange inspanningen in verband met mindfulness. And Breathe … is een tentoonstelling van kunstwerken uit de museale collectie die werden geselecteerd in samenwerking met gebruikers uit de geestelijke gezondheidszorg en leerlingen van een lagere school. De expo legt de focus op de relatie tussen kunst en welzijn. Gedurende een jaar werkte de groepen samen met de museumcollega’s tijdens een serie mindful sessies. De tentoonstelling wil bezoekers aanmoedigen om even te vertragen, te verbinden met kunst en het welzijn te vergroten.

Wie niet meteen een trip naar Manchester plant, kan ook terecht in België. De verantwoordelijke voor het mindful programma in The Manchester Art Gallery, Louise Thompson, komt immers op 29, 30 en 31 mei naar Brussel, Antwerpen en Gent om haar ervaringen toe te lichten en te delen. In de drie steden geeft ze een mindful workshop en verduidelijkt ze in een nabespreking hoe dit werkt bij verschillende doelgroepen. Wie een van de drie workshops volgt, kan op 4 mei ook deelnemen aan een introductie tot mindfulness door Edel Maes in Antwerpen (beperkte plaatsen).

Niet lang wachten dus om in te schrijven. De plaatsen op 4 mei en per workshop zijn beperkt.

Meer informatie vindt u elders op de FARO-site en in de kalender

Katrijn Dhamers