Zaterdag 5 april is Slow Art Day: sta stil bij erfgoed

Deelnemers tijdens een slow-artactiviteit © FOMU

Op zaterdag 5 april geniet je in verschillende musea in Vlaanderen en Brussel op een rustige, trage manier van kunst en erfgoed. Wie meedoet, is tijdens deze jaarlijkse Slow Art Day in het goede gezelschap van duizenden bezoekers in meer dan 25 landen. Onder meer in Panama, Mexico, Zuid-Afrika, Zweden en vele andere wordt een dag lang stilgestaan, vertraagd en ruimte gegeven aan verbinding en zelfzorg

Al jarenlang zijn musea (en kerken) in Vlaanderen en Brussel belangrijke spelers op deze bijzondere dag. Samen presenteren ze een gevarieerd activiteitenaanbod dat je uitnodigt om kunst en erfgoed op een andere manier te ervaren.

Slow Art Day?

Slow Art Day werd in 2010 gelanceerd door de Amerikaan Phil Terry, die merkte dat veel museumbezoekers nauwelijks tijd nemen om kunst of erfgoed aandachtig te bekijken. Onderzoek toonde aan dat de gemiddelde kijktijd slechts 30 seconden bedraagt. Volgens Terry kunnen mensen veel meer ontdekken wanneer ze langzaam kijken. Dit trage kijken stimuleert hun creativiteit en passie.

In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, blijkt ‘slow art’ meer dan ooit zijn waarde te hebben. Nu kranten en nieuwsberichten bol staan met internationale conflicten, nepnieuws en polarisatie, biedt slow art de kans om op een dieper niveau meerstemmig te verbinden met andere deelnemers. Door te luisteren naar elkaars interpretaties ontstaan nieuwe perspectieven, en leer je kijken met de ogen van anderen.

Wetenschappelijke studies onderbouwen bovendien de voordelen van vertragen. Klinisch onderzoek naar mindfulness – technieken die perfect passen bij de slow-artbeleving – toont aan dat vertragen stress en angst kan verminderen, pijn en ongemak beter doet verdragen en de concentratie versterkt.

Enkele cijfers:

  • Slow Art Day werd gelanceerd in 2010 door de Amerikaan Phil Terry.
  • In 2023 namen minstens 193 musea wereldwijd deel.
  • In 2024 namen musea uit 24 landen deel waaronder IJsland, Singapore en Mexico.
  • In 2025 staan nu al 171 deelnemende organisaties op het programma, waaronder 12 uit België.

In Vlaanderen/Brussel kan je op 5 april terecht bij:

Een elfje voor Gregorová

Ook FARO deelt zijn expertise, ditmaal met buitenlandse museumwerkers. Zo geeft FARO-adviseur participatie & diversiteit Katrijn D’hamers tijdens de EuroClio-conferentie op Slow Art Day een sessie voor een groep deelnemers in het Stadsmuseum van Bratislava (Euroclio is het Europees netwerk geschiedeniseducatie).

Katrijn: “Tijdens de sessie in het museum reflecteren de deelnemers over Hana Gregorová (1885-1958) in de gelijknamige expo. Gregorová was een Slovaakse schrijfster die zich inzette voor de rechten van vrouwen. In de huidige tijd, waarin gendergelijkheid in veel landen onder druk staat, is haar boodschap relevanter dan ooit.”

De deelnemers zullen onder andere een elfje schrijven (een gedicht dat bestaat uit elf woorden), geïnspireerd door het gedachtegoed van Gregorová.

Foto: © FOMU

Katrijn Dhamers