Waar staan musea vandaag in een superdiverse samenleving?

Museumgezichten

De Vlaamse museumwereld is vrij wit: van bezoekers, programmering, kunstenaars, tot personeel en directie van musea en kunstinstellingen. Wat betekent dit voor de perspectieven die aan bod komen in musea? Twee initiatieven reflecteren binnenkort over dit thema.

Club van 300

De Club van 300 is een groep van creatieve en kritische geesten die het hoog tijd vinden voor meer diversiteit en inclusiviteit in de culturele sector. Via kritische reflectie, verbinding en cocreatie willen ze verandering mogelijk maken. Initiatiefnemers van de Club van 300 zijn het Fotomuseum, Modemuseum en DIVA.

Tijdens een eerste gespreksavond, op 29 november, willen ze hun gasten bevragen over hoe musea een betekenisvolle rol kunnen vervullen die maatschappelijke, esthetische en persoonlijke verandering mogelijk maakt. Te gast zijn conservator Imara Limon, en schrijver en organisator Simone Zeefuik. De moderatie van de avond is in handen van Melat G. Nigussie, mede-oprichter van Belgian Renaissance en werkzaam bij BOZAR.

Meer informatie over dit event vindt u hier.

Groot Onderhoud

De superdiverse samenleving, en hoe erfgoedinstellingen erop kunnen inspelen, staat ook centraal tijdens sessie 8 van FARO's Groot Onderhoud, op 1 december in Leuven. In deze sessie worden enkele onderzoeken over het onderwerp tegen het licht gehouden en kijken we naar de praktijk van erfgoedorganisaties. Daarna presenteren enkele erfgoedmedewerkers hun projecten in de superdiverse samenleving. Meer informatie over het Groot Onderhoud vindt u hier.

Katrijn Dhamers