Universiteit Antwerpen ontsluit bijzondere collectie devotieprenten

Devotieprent

Het archief van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen bewaart een bijzondere collectie devotiedrukwerk. Deze collectie, beter bekend als de Collectie Thijs, wordt nu gepresenteerd.

Omvangrijk en fragiel

Wijlen prof. dr. Alfons K.L. Thijs van de Universiteit Antwerpen deed tijdens zijn carrière veel onderzoek naar de functie en het gebruik van 17e- en 18e-eeuwse devotieprenten. Voor zijn onderzoek maakte hij intensief gebruik van de omvangrijke collectie devotieprenten van de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap. Thijs verwees in zijn publicaties echter ook vaak naar stukken uit zijn privéverzameling. De afkorting pva (‘privéverzameling Antwerpen’) is in die context een vertrouwde bronvermelding. Vooral voor zijn groot overzichtswerk 'Komt pelgrims, komt hier'. Gedrukte propaganda voor bedevaartplaatsen in Vlaanderen (16de–midden 19de eeuw). Een studie over massacommunicatie en religie ging Thijs op allerlei markten en veilingen voortdurend op zoek naar aanvullende bronnen. Dit resulteerde in een kostbare collectie 17e- en 18e-eeuws materiaal, waaronder veel unieke stukken die tot nog toe niet ontsloten zijn en een massa 19e- en vroeg-20e-eeuwse prenten – niet zozeer kostbaar als wel heel fragiel.

Collectie Thijs

In 2014 wist de Universiteit Antwerpen in 2014, in nauw overleg met Alfons Thijs en zijn weduwe Ilse en met financiële steun van de Universiteitsbibliotheek, het oudste deel te verwerven (ca. 1.000 objecten). De prenten zijn eigendom van de Universiteitsbibliotheek, maar worden als permanente bruikleen ter beschikking gesteld aan de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap, waar ze ook raadpleegbaar zijn. De prenten worden momenteel gedetailleerd en met digitalisering ontsloten als de Collectie Thijs in een beschrijvingsmodule van de Anet-catalogus door dr. Karen Bowen (Bijzondere Collecties, Universiteitsbibliotheek).

Ter gelegenheid van de ontsluiting van de Collectie Thijs organiseert de UA op 2 maart 2018 een seminarie. Op het programma staan enkele lezingen over het belang van dergelijke verzamelingen en de registratie en digitalisering ervan, onder andere door dr. Karen L. Bowen (Universiteit Antwerpen), dr. Jeroen Salman (Universiteit Utrecht), Jan Corthouts (Anet) en een medewerker van Het Huis van Alijn te Gent.

Na het seminarie heeft u tevens de kans een tentoonstelling te bezoeken met een selectie van de objecten uit de Collectie Thijs en na te praten bij een receptie. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op de website van UAntwerpen.

Zie ook het In Memoriam over Alfons Thijs, elders op deze website of op de website van het Frans M. Olbrechtsgenootschap.

Bron: Universiteitsbibliotheek Antwerpen

Katrijn Dhamers