Omgaan met intercultureel verschil in het vrijwilligerswerk

Hoe stem je een vrijwilligerswerking af op de culturele diversiteit en de gevarieerde bevolking van Brussel? Dat is het uitgangspunt van het lerende netwerk van Het Punt Brussel van september 2016 tot maart 2017. Via een lerend netwerk wil Het Punt deelnemers samenbrengen die ervaringen en kennis met elkaar uitwisselen. Onderwerpen en werkvragen waar geen pasklare antwoorden op zijn, maar die vragen om verdieping, uitwisseling en verdere verankering binnen een organisatie of tussen organisaties komen uitgebreid aan bod.

Het lerend netwerk is een activerende methode die de deelnemers enerzijds uitnodigt te delen wat zij aan bagage hebben en anderzijds te ontvangen van anderen en/of externe experten wat ze nog nodig hebben om professioneel aan de slag te gaan met – in dit geval – divers vrijwilligerswerk. Aan elke deelnemende organisatie zal bij de start gevraagd worden om een eigen doelstelling te formuleren die ze tegen het eind van het traject willen bereikt hebben.

De bijeenkomsten zijn gericht op medewerkers en verantwoordelijken van Brusselse voorzieningen, organisaties of initiatieven:

  • die een engagement willen opnemen of in hun beleidsplan aangeven inspanningen te willen doen om vrijwilligers van andere herkomst aan te trekken,
    of
  • die reeds werken met vrijwilligers van andere herkomst of die al contact hebben met deze doelgroep en daar concrete vragen bij hebben of niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken


Voor het netwerk van start gaat, komt een medewerker op kennismakingsgesprek bij elke deelnemende organisatie.

Meer informatie leest u in deze en in deze folder.

Katrijn Dhamers