Meer meerstemmigheid gevraagd

Lumumba

In het rijtje van acties voor het 'dekoloniseren' van de samenleving was er in Brussel op 23 april heuglijk nieuws te melden. Op de Brusselse gemeenteraad werd immers beslist dat Brussel een Patrice Lumumbasquare krijgt. Het gaat om het Brusselse gedeelte van de Bolwerksquare, aan de rand van de Matongewijk, dat nog geen naam had.

Hiermee komt het stadsbestuur eindelijk tegemoet aan de wens van vele actievoerders. Die ijveren er al langer voor een plein vernoemd naar de eerste premier van Congo, Patrice Lumumba, zo meldt BRUZZ. De nieuwssite schrijft verder nog: "Spijtig genoeg kunnen daden uit het verleden niet worden veranderd," aldus burgemeester Philippe Close (PS). "Maar het is wel mogelijk de herinneringen uit het verleden dichter bij elkaar te brengen, en ze zo met elkaar te proberen verzoenen. De Patrice Lumumbasquare wordt zo een herdenkingsplaats voor de soms pijnlijke herinneringen uit de koloniale periode."

Black Speaks Back

Dat het perspectief van de migrantendiaspora in de samenleving nog teveel ontbreekt, is de argumentatie van het netwerk Black Speaks Back. De sympathisanten uit de jonge Afrikaanse diaspora zijn op korte tijd belangrijke influencers geworden. Ze mengen zich in de debatten op sociale media en zijn ook cultureel actief. Zo plannen ze een film gemaakt door Afro-Europese jongeren waarin ze een compleet andere kijk zullen geven op interpersoonlijke en intercontinentale relaties. De film belicht aan de hand van vijf korte verhalen Brussel vanuit een meervoudige bllik. 

Meerstemmig erfgoed. Multiperspectiviteit in erfgoededucatie

Wie behoefte heeft aan een onderbouwde visie en aan de hand van praktijkvoorbeelden wil kennismaken met multiperspectiviteit, zit goed bij de studiedag 'Meerstemmig erfgoed' in Hasselt.

Hoe zorgen we ervoor dat erfgoedactiviteiten in het onderwijs niet beperkt blijven tot eenmalige projecten? En op welke manier boeien we het steeds diverser wordende leerlingenpubliek? Vanuit deze vragen ging in februari 2016 het onderzoeksproject Meerstemmig erfgoed. Multiperspectiviteit in erfgoededucatie van start. In dit samenwerkingsverband tussen onderwijs en erfgoedinstellingen kreeg het concept multiperspectiviteit een brugfunctie. Barend van Heusden (RUGroningen) opent met Verleden in viervoud: erfgoed, geschiedenis en cultuuronderwijs. In de namiddag is er keuze uit zes inspirerende workshops. Inschrijven kan via de website van de PXL Hogeschool.

Katrijn Dhamers