Laatste kans! Schrijf nu in voor de studiedag over menselijke resten

Removed from display © FARO

In november 2022 sloot de Londense Wellcome Collection de zaal 'Medicine Man'. Als motivatie stelde het museum dat de medische geschiedenis in deze zaal een verhaal bestendigde dat gebaseerd was op racistische, seksistische en eurocentrische perspectieven. Het museum engageerde zich meteen om zich te verdiepen in deze verhalen. De objecten werden samengebracht door Henry Wellcome (1853-1939), een Amerikaanse verzamelaar die via zijn farmaceutische bedrijf veel rijkdom vergaarde en miljoenen objecten verzamelde.

Enkele maanden voordien toonde het museum in deze expositieruimte al een lege vitrine. Voorheen werd er een gemummificeerd mannelijk lichaam getoond. Het bijschrift luidde 'Removed from display'. Het museum meldde dat deze beslissing werd genomen door veranderde ethische standaarden over het tonen van menselijke resten. Musea verzamelden in het verleden vaak zulke menselijke resten ter vermaak of wetenschappelijke studie.

Op 24 organiseren FARO en GUM-Gents Universiteitsmuseum de studiedag Hoe kunnen musea omgaan met menselijke resten in hun collecties. We verkennen dan vragen zoals:

  • Moeten deze resten bewaard blijven? 
  • Welke relevantie hebben ze vandaag nog? 
  • Verdienen deze menselijke overblijfselen een specifiek statuut? 
  • Is een specifieke behandeling noodzakelijk? 
  • Wat doen we met menselijke resten waarvoor deze personen nooit instemming gaven? 
  • Bestaat er een ethisch kader voor het tentoonstellen van personen? 
  • Hoe communiceren we over deze aanwezigheid naar een breed publiek? 

Als u nog niet ingeschreven bent, kunt u dat nu nog doen. Wacht niet te lang meer! Inschrijven kan via de FARO-kalender.

Foto: 'Removed from display', Wellcome Collection, Londen © FARO

Katrijn Dhamers