Herinneringsculturen en erfgoedpraktijken van migratie in de Lage Landen | Posterpresentaties gezocht

Migrerende herinnering. Herinneringen van migratie

Migratie staat de laatste jaren in de erfgoedsector steeds meer in de kijker. Tijd dus om even stil te staan bij de manier waarop migranten met het verleden omgaan en hoe deze migratieverledens een plaats krijgen in migrantenverenigingen en erfgoed- en onderwijsinstellingen in Nederland en Vlaanderen.

De afdeling Geschiedenis van de Erasmus School of History, Culture and Communication organiseert op maandag 9 mei 2011 in het Gemeentearchief van Rotterdam de studiedag 'Herinneringsculturen en erfgoedpraktijken van migratie in de Lage Landen'. Allereerst wordt gekeken naar de manier waarop deze herinneringen vorm krijgen in private en publieke ruimten. Het tweede dagdeel richt zich op het geschiedenisonderwijs in Nederland en Vlaanderen. Tot slot wordt ingegaan op de relatie tussen migranten(groepen) en erfgoedinstellingen.

Sprekers op deze studiedag zijn sociologen, antropologen en historici. Vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam spreken onder meer Maria Grever. Dick Douwes, Alex van Stipriaan Luïscius en Paul van de Laar. Andere sprekers zijn Leo Lucassen (Universiteit Leiden), Marie-Claire Foblets (KU Leuven, Universiteit Antwerpen), Kaat Wils (KU Leuven) en Jantje Steenhuis (Gemeentearchief Rotterdam).

De studiedag is bedoeld voor onderzoekers en medewerkers van erfgoedinstellingen/verenigingen en migrantenverenigingen. Zij kunnen voorstellen indienen voor posters waarmee ze hun werkzaamheden en interessegebieden kunnen profileren. Deze worden tijdens de studiedag tentoongesteld. De inbreng van lokale erfgoedcellen en actoren is uiteraard van essentieel belang! Tijdens deze dag kunnen zij immers een aantal posters tentoonstellen over een lokaal erfgoedproject rond migratie. Erfgoedorganisaties die een project hebben lopen, reeds afgerond hebben of plannen, worden aangemoedigd dit te presenteren in Rotterdam voor een breed publiek van experts en geïnteresseerden. Voorstellen voor posterpresentaties kunnen ingediend worden tot en met 20 maart 2011 via karrouche@eshcc.eur.nl.

Deelname is gratis. Voor de inschrijvingsformulieren en verdere details kan u terecht op de website van de studiedag.  Inschrijven kan tot en met 20 april 2011 via het digitale inschrijfformulier. Plaatsen zijn beperkt. 

Katrijn Dhamers