Geboorterituelen in divers Brugge

Wie Hallo Baby vorig jaar in Brussel heeft gemist, krijgt nu een tweede kans in Brugge. Het project van De Gezinsbond en haar erfgoed- en diverse partners is een mooi praktijkvoorbeeld van cocreatie, met de filosofie van superdiversiteit als drijfveer.

Verhalen uit Vlaanderen en de wereld

Sinds oktober 2015 verzamelt De Gezinsbond samen met haar partners allerhande geboorterituelen. Hiervoor gingen de medewerkers op stap doorheen Vlaanderen en Brussel, trokken ze naar vele huiskamers om interviews af te nemen en organiseerden ze gesprekstafels waarbij deelnemers hun geboorterituelen met elkaar deelden … Het resultaat was een waaier van verschillende publieke of persoonlijke, soms verborgen gebruiken, geïnspireerd door wetenschap, geloof en bijgeloof.

In Brugge en omstreken maakten we bijvoorbeeld kennis met Georgette en haar handgemaakte en veel gedragen doopkleedje. Damodar vertelt ons hoe hij in België zijn nieuwe naam kreeg, Jyoti toont hoe de rijstceremonie van haar dochter verliep. Collins laat ons proeven van 'Uda', de typische peper die verwerkt wordt in het gerecht dat vrouwen helpt om te herstellen na hun bevalling. Onder het motto 'Baat het niet, het schaadt ook niet', vertelt de hoogzwangere Tatzari ons ten slotte over de oorbellen uit amber die ze draagt om haar kind te beschermen.

Brugge

Tot en met 11 juni bezoekt u de expo in de Brugse H.-Magdalenakerk. Op verschillende momenten kunt u ook deelnemen aan activiteiten. Bekijk hiervoor onderstaande lijst of download de flyer.

  • Thema-avond rond verlies - Op maandagavond 22 mei spreekt Manu Keirse, Gezinspolitiek Secretaris van Gezinsbond en professor-emeritus gespecialiseerd in rouw en verlies, over 'afscheid nemen van een baby'. Daarnaast brengt 'Met lege handen vzw' een persoonlijke getuigenis. Van 19.00 tot 22.00 uur - 3 euro - Inschrijven via www.vormingplus.be/brugge
  • Geboorterituelen-stoelendans - Op woensdagavond 24 mei organiseert Hallo Baby een spreekwoordelijke 'stoelendans', waarbij - uit soms onverwachte hoek - verschillende getuigenissen rond geboorte aan bod komen. Van 19.00 tot 21.00 uur – gratis inkom – inschrijven is niet nodig, maar een seintje aan scw@gezinsbond.be is wel handig.

En wie zich aangemoedigd voelt, kan zijn of haar ritueel ook delen via de website www.hallobaby.be.

Lees een eerder verslag in faro | tijdschrift over cultureel erfgoed.

Algemene info via sarah.kaerts@gezinsbond.be of 02 507 89 47.

Hallo Baby is een project van De Gezinsbond in nauwe samenwerking met LECA, FMDO, Stad Brugge (Musea Brugge, Diversiteitsdienst en Erfgoedcel), Vormingplus regio Brugge, YOT, Erfgoedcel Brussel, FARO, KADOC-KU Leuven, De Centrale, IVCA en Wereldvrouwen. Met de steun van de Vlaamse Overheid.

Katrijn Dhamers