Bevat uw collectie menselijke resten?

Archeoloog aan het werk in Mount Rainier National Park. NPS Photo by Ivie Metzen via Flickr.com, CC BY 2.0

Een enquête van het HOME-onderzoeksproject peilt naar historische menselijke resten in collecties in België. HOME staat voor Human Remains Origin(s) Multidisciplinary Evaluation. Het project onderzoekt de historische, wetenschappelijke, juridische en ethische achtergrond van menselijke resten in de federale wetenschappelijke instellingen en in andere openbare, academische en privécollecties in België. 

Begin december lanceerde het HOME-project een enquête. Het onderzoek peilt naar de aanwezigheid van menselijke resten uit diverse periodes en uit diverse continenten. U kunt  beslissen over het anonieme gebruik van uw gegevens voor het onderzoek, en of de gegevens openbaar gedeeld mogen worden. Bedoeling is om te begrijpen hoeveel menselijke resten in België worden gehuisvest door privé- en openbare instellingen, en door privécollecties. Er bestaat momenteel immers nog geen inventaris van deze collecties en de bijhorende documenten. 

Misschien ontving u via mail ook een uitnodiging om gegevens over uw collectie aan het onderzoek toe te voegen. Wie geen uitnodiging ontving maar toch aan het onderzoek wil bijdragen, vindt verderop in dit bericht alle informatie. Ook kleine (deel)collecties kunnen worden aangemeld.

Deelnemen aan de enquête kan tot 31 januari via deze link

Praktisch

Voertaal

Het onderzoek verloopt in het Engels.

Gebruikersnaam en wachtwoord

Om te kunnen deelnemen, hebt u een gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Dit kunt u aanvragen per e-mail aan home-project@naturalsciences.be.

Online hulp

Na het inloggen ziet u aan de rechterkant van het scherm een online hulp bij het invullen van de enquête.

Categorieën van menselijke resten

In de enquête wordt gevraagd of u een van de volgende menselijke resten heeft. Hiervoor hoeft u alleen het gedeelte in te vullen dat relevant is voor de stoffelijke resten die in uw instelling/collectie zijn ondergebracht.

  • Menselijke resten van Belgische oorsprong en historische tijd
  • Menselijke resten uit de koloniale tijd en context
  • Menselijke resten van Europese oorsprong en historische tijd
  • Menselijke mummies
  • Menselijke overblijfselen als onderdeel van een artefact (incl. religieuze relikwieën, schedeltrofeeën, enz.)
  • Prehistorische menselijke fossielen (Homo sapiens sapiens)
  • Fossiele hominiden (niet Homo sapiens sapiens)
  • Menselijke lichamen, delen van lichamen of menselijke organen
  • Menselijke resten van onbekende oorsprong

Aanvullende informatie

Aanvullende informatie, zoals inventarisaties, herkomst en de bij de verzameling horende documentatie is zeker ook welkom. Deze informatie zal helpen om de collecties beter te begrijpen en om een idee te krijgen van hoe deze verschillende menselijke resten in België zijn ontstaan. U kunt ook meedelen of (een deel van) de collectie werd gedigitaliseerd.

Aanvragen voor de terugkeer van menselijke resten

De onderzoekers willen graag ook weten of er aanvragen zijn geweest voor repatriëring van de menselijke resten die u in bewaring heeft.

Deadline

De uiterste datum voor deelnemen aan de enquête is 31 januari 2021.

Vragen bij dit onderzoek? Contacteer de onderzoekers: Patrick Semal, (Coördinator van het HOME-project), Tara Chapman (antropoloog), Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, 0471 61 86 78, home-project@naturalsciences.be

Een uitgebreide samenvatting van het HOME-project vindt u op de projectsite. De enquête wordt uitgevoerd door de partners van het HOME-project (een project van BRAIN Belgisch Wetenschapsbeleid dat loopt van december 2019 tot december 2021) in samenwerking met FARO. We werken ook samen met MEMOR, dat een databank van Vlaamse archeologische skeletverzamelingen aanlegt.

Foto: Archeoloog aan het werk in Mount Rainier National Park. NPS Photo by Ivie Metzen via Flickr.com, CC BY 2.0

Katrijn Dhamers