Kick-off collegagroep behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed

Een beschadigd boek (c) Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw

Vraagt ook u zich af hoe u dat eeuwige stof op uw boekencollectie aanpakt? Of hoe u een schimmelaantasting in uw collectie bestrijdt? Wilt u weten hoe u papiervisjes kunt opsporen? Of hebt u behoefte aan praktische tips over het evacueren van collectiestukken in noodsituaties? Dan bent u van harte welkom in de collegagroep behoud en beheer, die van start gaat op 31 januari 2020 in Leuven.

In deze collegagroep wisselt u praktijkkennis en -ervaringen uit over behoud en beheer in erfgoedbibliotheken en andere documentaire erfgoedcollecties. Op een informele manier deelt u samen met collega's een heleboel tips, tricks, verhalen en vragen, zowel over dagelijkse collectiezorg als over uitzonderlijke calamiteiten. We behandelen daarnaast ook specifieke casussen, laten ervaringsdeskundigen en experten aan het woord en delen praktische hulpinstrumenten met elkaar.

De collegagroep komt een paar keer per jaar samen, steeds op locatie in verschillende erfgoedbibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw en FARO coördineren het geheel. Actieve participatie is de enige vereiste, de deelname zelf is gratis.

Tijdens de kick-off gaan we samen op zoek naar de voornaamste uitdagingen rond behoud en beheer van bibliothecair en documentair erfgoed. Vervolgens komt een ervaringsdeskundige aan het woord over een van de ergste collectieplagen: schimmel!

Bent u geïnteresseerd om samen met collega’s verder over behoud en beheer van bibliothecair of ander documentair erfgoed na te denken? Of bent u zelf al met specifieke uitdagingen geconfronteerd en wilt u uw ervaringen graag met andere collectiebeheerders delen? Schrijf u dan hier in.

Praktisch

31 januari 2020, 11.00 - 14.00 uur, Collegium Veteranorum (COVE) KU Leuven, Romerozaal, Sint-Michielsstraat 2-4, 3000 Leuven.

Foto: Een beschadigd boek (c) Vlaamse Erfgoedbibliotheken vzw

Jürgen Vanhoutte