Trilt je collectie van spanning? Neem deel aan unieke masterclass
Waarom zijn objecten zoals orgelpijpen onderhevig aan vervorming? Wat zijn tijdens een bruikleentransport de gevolgen van trillingen op de vervoerde objecten? En welk effect hebben bouwwerken op je museum-, archief- of bibliotheekcollectie?
Dat en veel meer kom je te weten tijdens een masterclass op 10 en 11 december. Verspreid over twee dagen geeft senior conservatiewetenschapper Bill Wei je inzicht in hoe mechanische factoren inwerken op materialen. Je maakt kennis met een reeks casussen uit de erfgoedpraktijk, helemaal op maat van je noden.
Expert te gast
Bill Wei behaalde een doctoraat in de materiaalwetenschappen en was bijna 20 jaar aan de slag als industrieel onderzoeker en ontwikkelaar. Hij specialiseerde zich o.m. in breukmechanica, vermoeiing, wrijving en slijtage, en corrosie. Daarna werkte hij als onderzoeker bij het Rijkserfgoed Laboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Na zijn pensioen werd hij zelfstandig consulent. Bill Wei geldt als een topexpert in zijn vakgebied.
Het programma in een notendop
- Op dinsdag 10 december leer je via eenvoudige basisberekeningen en oefeningen meer over de principes van de mechanische eigenschappen van materialen, zoals broosheid en elasticiteit. Voertaal is het Engels. Studenten van het vak Frontiers of Preventive Conservation van de Universiteit Antwerpen sluiten mee aan.
- Op woensdag 11 december oefen je zelf een aantal testmethodes en voorbeelden uit de praktijk. Je krijgt inzicht in hoe mechanische krachten op erfgoedobjecten inwerken. Deze dag is enkel voor professionals uit de erfgoedsector en wordt in het Nederlands gegeven.
De masterclass De invloed van mechanica op erfgoedcollecties, en wat het betekent voor u als collectiebeheerder wordt georganiseerd door de opleiding Conservatie-restauratie en Erfgoedstudies van de Universiteit Antwerpen en FARO.
Schrijf snel in, het aantal plaatsen is beperkt tot maximum 25 deelnemers.