The Great Parchment Book blog maakt projectwerk zichtbaar

Veel van het werk dat bij de uitvoering van een project komt kijken, gebeurt achter de schermen. Vaak jarenlang verrichten talrijke medewerkers onmisbaar maar onzichtbaar werk ... dat pas bij de voorstelling van het eindresultaat publiek gemaakt wordt. De blog 'The Great Parchment Book' pakt het anders aan en brengt net dat 'verborgen' werk achter de schermen voor het voetlicht.

Belangrijk manuscript

The Great Parchment Book of The Honourable The Irish Society is de neerslag van een gigantisch onderzoek, uitgevoerd in 1639, waarin alle landgoederen in het Noord-Ierse Derry beschreven staan die beheerd werden door de City of London via de Irish Society en de City of London livery companies (gilden). Het manuscript is daarmee een zeer belangrijke bron voor het onderzoek naar de rol van de City of London in de protestantse kolonisatie en administratieve indeling van Ulster. Als gevolg van een brand raakte het manuscript in 1786 echter ernstig beschadigd. Gedurende meer dan 200 jaar kon het niet meer geconsulteerd worden maar bleef het wel bewaard in de London Metropolitan Archives.

Ambitieus project

Toen in 2013 de 400e verjaardag gevierd werd van de bouw van de stadsmuren van Derry, vormde deze herdenking de perfecte aanleiding om The Great Parchment Book opnieuw beschikbaar te stellen voor het publiek. Er werd een ambitieus samenwerkingsverband op touw gezet, dat gepaard ging met de ontdekking van nieuwe technieken en technologieën op vlak van digitaliseren en het opnieuw leesbaar maken van de 165 bladen perkament. Door de gevolgen van de brand in 1786, was het perkament op ongelijke wijze gaan krimpen en vervormen, wat een groot deel van de tekst onleesbaar maakte. Enkel conservatiewerk zou niet voldoende resultaat geboden hebben voor de leesbaarheid van de tekst. De uitdaging lag dan ook grotendeels bij het digitaal ontsluiten van dit werk. 

Het is absoluut een aanrader om de blog eens rustig door te nemen. U verneemt onder meer hoe het project stap voor stap werd aangepakt en hoe de samenwerking is verlopen. Er zijn bovendien rubrieken over conservatie, digitaal ontsluiten, het ontcijferen van de tekst, het belang van openbare betrokkenheid en erkenning, en het belang voor de toekomst.

The Great Parchment Book kan daarnaast ook digitaal geraadpleegd worden op naam, plaats en bedrijf: u krijgt dan telkens het origineel perkament te zien, samen met een digitale tekst in originele versie en vertaald in hedendaags Engels.

Julie Lambrechts