Ongezien, onbemind

Dymphna Gezelle (= Zuster Wilfina), rechtstaand met brevier naast tafel met kruisbeeld. Openbare Bibliotheek Brugge, Guido Gezellearchief, 8902 F. Publiek domein via Wikimedia Commons

Hoe maak je onderbelichte collecties meer zichtbaar?

Op het Groot Onderhoud, op 3 juni in Brugge, hebben we het over beeldvorming en representatie. Een ideaal moment om ons samen met jou te buigen over collecties die minder makkelijk in beeld te brengen zijn. Waarom blijven sommige archiefcollecties, archeologische collecties en studiecollecties onder de radar? En hoe maak je zo'n collectie dan wel meer zichtbaar?

In sessie 6 geven drie collega's je inspiratie vanuit hun eigen ervaring:

Brief geschreven door Anne Gadd aan Guido Gezelle. Geschreven op 30 december 1861. Collectie Openbare Bibliotheek Brugge, Guido Gezellearchief, 7225. Publiek domein via Wikimedia Commons

Hoe maak je correspondentie toegankelijk? Het project Vrouwen van Papier, genomineerd voor de Publieksprijs van de Ultimas 2024, ontsluit de rijke en voorheen onderbelichte briefwisseling tussen maar liefst tweehonderd vrouwen en Guido Gezelle. Het zette daarbij diverse publieksactiviteiten op poten. De vrouwelijke correspondenten werden ook toegevoegd aan biografische databanken om de gender gap te verkleinen. Els Depuydt van de Openbare Bibliotheek Brugge geeft toelichting.

Zesdejaars ASO aan de slag met 100 jaar oude assisendossiers, © Rijksarchief

Het Rijksarchief Gent duikt jaarlijks met honderd leerlingen uit het 6e middelbaar van Go! Atheneum Mariakerke in oude dossiers van het Hof van Assisen. De studenten krijgen de kans om zelf met de bronnen aan de slag te gaan, hun kritische zin te oefenen, linken te leggen en conclusies te trekken. En dat is maar een van de voorbeelden in hun repertoire. Paul Drossens van het Rijksarchief Gent vertelt hoe zij archiefmateriaal tot leven brengen, en dan ook nog eens voor jongvolwassenen.

Vrouwenhoofd van een plaquette, vermoedelijk 15de eeuw, © Art in Flanders, foto C. Verhelst

Via registratie, onderzoek en publieksprojecten zoals een tweejaarlijkse congressenreeks creëerde het Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde kansen tot participatie en kennisdeling. Wat hebben ze daaruit geleerd? Dirk Vanclooster van het Abdijmuseum vertelt welke acties zij namen om hun archeologische collecties natuursteen, bouwkeramiek, aardewerk, glas, metaal en organisch materiaal vanonder het stof te halen.


Beheer je zelf een collectie en wil je die meer zichtbaarheid geven? Dan is dit het moment om vragen te stellen aan je collega's en inspiratie op te doen. Schrijf je dus snel in voor het Groot Onderhoud, een evenement dat je echt niet wil missen!

Praktisch: Groot Onderhoud, op 3 juni in het BMCC, in Brugge. 

  • Sessie 6 | Onderbelichte collecties zichtbaar maken: ervaringen uit de praktijk (11.40 tot 13.00 uur)

De inschrijvingen lopen als een trein, wacht dus niet te lang meer als je erbij wil zijn: schrijf je snel in voor het Groot Onderhoud. Vrijdag 23 mei sluiten we de inschrijvingen af.

Foto's: Brief geschreven door Anne Gadd aan Guido Gezelle. Geschreven op 30 december 1861. Collectie Openbare Bibliotheek Brugge, Guido Gezellearchief, 7225. Publiek domein via Wikimedia Commons / Dymphna Gezelle (= Zuster Wilfina), rechtstaand met brevier naast tafel met kruisbeeld. Openbare Bibliotheek Brugge, Guido Gezellearchief, 8902 F. Publiek domein via Wikimedia Commons / Zesdejaars ASO aan de slag met 100 jaar oude assisendossiers, © Rijksarchief / Vrouwenhoofd van een plaquette, vermoedelijk 15de eeuw © Art in Flanders, foto C. Verhelst

Julie Lambrechts
Lezing of presentatie