Nieuwe aanwinsten over erfgoedzorg in de FARO-bibliotheek

Nieuwe aanwinsten over erfgoedzorg, FARO-bibliotheek © FARO

De voorbije weken werden de rekken van de FARO-bibliotheek aangevuld met een aantal interessante aanwinsten voor iedereen die met erfgoedzorg bezig is. 

Ziet u een interessante titel? Alle boeken kunnen uitgeleend worden in de FARO-bibliotheek. De bibliotheek kan na afspraak bezocht worden op dinsdag, van 8.30 tot 16.00 uur. Een afspraak maken kan eenvoudig via bibliotheek@faro.be of 02 213 10 60.

Deze boekentips vormen een kleine greep uit het rijke aanbod van de FARO-bibliotheek. U vindt de volledige collectie terug via de bibliotheekcatalogus Limo

Properties of plastics. A guide for conservators

Thea B. Van Oosten, Properties of plastics. A guide for conservators, Getty Publications, 2022.

Properties of plastics, A guide for conservators

Properties of plastics is een praktische gids voor restauratoren, conservatiewetenschappers en curatoren die geconfronteerd worden met plastic materiaal. En dat zijn er heel wat, want vrijwel elk museum ter wereld komt vroeg of laat in aanraking met plastic in zijn collectie.

Het boek biedt informatie die essentieel is voor het begrijpen van kunststoffen, polymeren en rubber/elastomeren en hun gedrag in de context van cultureel erfgoed. Grafieken, diagrammen en illustraties maken het mogelijk om de mechanische, fysieke, thermische en optische eigenschappen van deze stoffen tijdens conservering te vergelijken. Kortom, een hand-on boek dat u helpt de juiste methoden en materialen te kiezen voor het conserveren en behandelen van plastic objecten.

Museum lighting. A guide for conservators and curators

David Saunders, Museum lighting. A guide for conservators and curators, Getty Publications, 2020.

Museum Lighting, A guide for conservators and curators

Auteur David Saunders, voormalig conservator en wetenschappelijk onderzoeker in het British Museum, onderzoekt hoe de tegenstrijdige doelen van zichtbaarheid en conservering onder verschillende omstandigheden in evenwicht kunnen worden gebracht. Beginnend bij de wetenschap van hoe licht, kleur en zicht functioneren en op elkaar inwerken, biedt hij gedetailleerde studies aan van de impact van licht op een breed scala aan objecten.

Met analyses van de effecten van licht op zichtbaarheid en conservering, biedt Museum lighting praktische informatie om curatoren, restauratoren en andere museumprofessionals te helpen bij het nemen van kritische beslissingen over hoe ze objecten in hun collecties kunnen tentoonstellen en bewaren.

Handled with care

Marianne Thys, Handled with care, IPARC, 2022.

Handled with care

Dit prachtig geïllustreerde boek haalt de geheimen van de kunstrestauratie letterlijk uit het atelier. Het belicht de kunsthistorische en wetenschappelijke aspecten ervan en zoomt in op minutieuze restauraties van eeuwenoude schilderijen, complexe bewerkingen van hedendaagse werken en het gebruik van innovatieve technologie voor de analyse, behandeling en consolidatie van kunstwerken in de meest uiteenlopende materialen. 

Veertig spraakmakende restauraties bieden u een kijk achter de schermen. Restaurateurs getuigen over de uitdagingen van hun vak, terwijl collectiebeheerders en kunstprofessionals dieper ingaan op het belang en de toekomst van restauratie.

Conservation of leather and related materials

Marion Kite en Roy Thomson, Conservation of leather and related materials, Routledge, 2020 (herdruk 2006).

Conservation of leather and related materials

Het conserveren van huiden, leer en aanverwante materialen is een expertise die tot nu toe weinig werd beschreven. Dit boek brengt daar verandering in en focust uitgebreid op de huid- en leerconservering, van cuir bouillie tot boekbanden. Door de brede scope – ook vissen, reptielen, taxidermie en bont komen aan bod – is het van onschatbare waarde voor conservatoren, curatoren en verzamelaars.

Hoewel er in de erfgoedsector veel discussie is over de technische en chemische elementen die nodig zijn voor conservering, gaat het boek ook hier uitvoerig op in. Conservation of leather and related materials werd gerealiseerd met bijdragen van vooraanstaande specialisten in het vakgebied, zoals Betty Haines, Mary Lou Florian, Ester Cameron en Jim Spriggs. Een aanrader!

Integrated pest management for collections

Suzanne Ryder en Amy Crossman, Integrated pest management for collections, Proceedings of 2021: A Pest Odyssey, The Next Generation, Archetype Publications, 2022.

Integrated pest management for collections

Dit boek is een verzameling papers en posters, gepresenteerd op de ICON-conferentie A Pest Odyssey - The Next Generation. Geïntegreerde plaagbestrijding (IPM) wordt in de cultureel-erfgoedsector wereldwijd beschouwd als de meest aanvaardbare strategie om het risico op schadelijke plagen te verkleinen. 

De COVID-19-pandemie bracht ook in musea een grondige verandering van werkpraktijken teweeg. De conferentie – en dus ook de papers – legt daarom vooral de nadruk op samenwerking, monitoring op afstand en ... (uiteraard) zilvervisjes.

Art conservation. Mechanical properties and testing of materials

W. (Bill) Wei, Art conservation. Mechanical properties and testing of materials, Jenny Stanford Publishing, 2022.

Art Conservation, mechanical properties and testing of materials

Craquelé, fysiek beschadigde objecten, kunst in transport of de selectie van lijmen ... conservatoren en andere museumprofessionals worden vaak geconfronteerd met problemen die te maken hebben met het mechanisch gedrag van materialen. Toch zijn de curricula van opleidingen in  conservatiewetenschappen en museumstudies vooral gericht op scheikunde. Dit boek vult deze belangrijke leemte op.

Art conservation werd speciaal geschreven voor conservators en professionals met weinig of geen achtergrond in (mechanische) techniek. Het introduceert de basisprincipes van mechanische eigenschappen en gedrag van materialen en objecten, rijk geïllustreerd met voorbeelden en oefeningen op basis van conserveringspraktijken. Ook meer complexe problemen van mechanische belasting en geavanceerde oplossingen worden geïntroduceerd.

Basic condition reporting, 5th edition

Deborah rose van Horn, Corinne Midgett en Heather Culligan, Basic condition reporting, a handbook. 5th edition, Rowman & Littlefield Publishers, 2022.

Basic Condition Reporting, 5th edition

Conditierapporten kunnen meerdere functies hebben: ze leggen de staat van een object vast voorafgaand aan en na een tentoonstelling of bruikleen, helpen bij het plannen van collecties en dienen als hulpmiddel bij de behandeling van een object. Basic condition reporting gidst u door de basisprincipes van conditierapporten. Het boek kijkt naar verschillende materiaalsoorten en helpt nieuwe en ervaren professionals conditieproblemen te identificeren.

Deze alweer vijfde editie bevat verschillende nieuwe hoofdstukken over onder meer digitale conditierapportage, houten objecten, mixed-mediaobjecten en taxidermie, terwijl de informatie voor bestaande hoofdstukken is uitgebreid.

Julie Lambrechts