Koninklijke Bibliotheek start restauratieprogramma voor 10.000 prenten

prentenkabinet

In 2018 worden in de Koninklijke Bibliotheek van België 10.000 prenten uit de 16e en 17e eeuw gerestaureerd. Een marathonproject waar het nodige geduld bij komt kijken.

De prenten van belangrijke meesters uit de Nederlanden, Duitsland en Frankrijk worden bewaard in het Prentenkabinet. Bedoeling is om de werken systematisch te ontzuren, te restaureren en opnieuw te monteren. De komende maanden werken de restaurateurs aan de Wierixverzameling en de hermontage van enkele honderden beroemde etsen van Rembrandt.

Dit titanenwerk is de eerste fase van het project Europese prentkunst van Dürer tot Rembrandt. Bedoeling is om dit unieke papieren erfgoed met werken van meesters die door hun (internationale) waarde, zeldzaamheid en ouderdom tot het kruim van de Brusselse collectie behoren, voor de toekomst veilig te stellen.

Op de website van de Koninklijke Bibliotheek van België vindt u meer informatie over het project. Via de online catalogus kunt u de gerestaureerde prenten online raadplegen. De moeite waard!

Julie Lambrechts
Koninklijke Bibliotheek van België