Het KIK opent zijn deuren

Artistieke weergave van een radiografie van de Mechelse Besloten Hofjes (Hof van Busleyden) (c) KIK

Het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium nodigt u van harte uit om op 14 maart 2019 te komen proeven van de ruime waaier aan disciplines waarmee het het Belgische erfgoed documenteert, onderzoekt en restaureert. Tal van prachtige kunstwerken, van het oudste houten Christusbeeld van België tot een exotische verentooi, wachten op uw nieuwsgierige blik. Maar ook het onderzoek van monumenten zoals het kasteel van Jehay in Luik, de Antwerpse Rubensportiek of het Brusselse huis van Eetvelde van Horta wordt haarfijn toegelicht.

Enkele technieken in de kijker

Tijdens de opendeurdag verneemt u meer over technieken als 3D-microscopie, macro-XRF, ramanspectroscopie, elektronenmicroscopie, gaschromatografie, radiokoolstofdatering, dendrochronologie, infraroodfotografie en -reflectografie, radiografie, uv-fluorescentie … U maakt onder meer kennis met deze 18e-eeuwse Polynesische hoofdtooi uit de collectie van het Museum Kunst & Geschiedenis Brussel, die werd doorgelicht met behulp van röntgenstralen:

Polynesische hoofdtooi (Museum Kunst & Geschiedenis Brussel) voor behandeling (c) KIK
Polynesische hoofdtooi (Museum Kunst & Geschiedenis Brussel), radiografie (c) KIK

Het Breugeljaar

Ter gelegenheid van het Bruegeljaar pakken enkele diensten uit met hun werk rond deze Brabantse grootmeester. De Dulle Griet (Museum Mayer van den Bergh) werd in 2018 onderzocht en gerestaureerd door het KIK: aan de hand van de macro-XRF techniek schetsen chemici o.a. een beeld van de originele kleuren van het meesterwerk. In de infotheek kan u genieten van een ruime selectie macrofoto’s en ander uniek beeldmateriaal van dit herboren topwerk of kan u zich onderdompelen in de schat aan Bruegelliteratuur. Ook in de dienst beeldvorming is Bruegel troef: aan de hand van infraroodbeelden kan u zich wagen aan een tekening volgens de techniek van Pieter Bruegel de Jonge.

U kan het KIK doorlopend bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur, zonder inschrijving en met vrije toegang. Meer informatie over de opendeur kan u terugvinden op de website van het KIK. 

Foto's: 

  • Artistieke weergave van een radiografie van de Mechelse Besloten Hofjes (Hof van Busleyden) (c) KIK
  • Polynesische hoofdtooi (Museum Kunst & Geschiedenis Brussel) voor behandeling en een radiografie (c) KIK
Julie Lambrechts